Wat zijn aandelen?

Aandelen, ook wel effecten genoemd, zijn, kort gezegd, eigendomsbewijzen van een bedrijf. Afhankelijk van hoeveel aandelen een bedrijf uitgeeft representeert een aandeel een bepaald percentage van het eigendom van bedrijf. Deze aandelen kunnen vervolgens verkocht worden op de vrije markt. In dit geval beter bekend als de aandelenbeurs. Hier komen beleggersfondsen en brokers samen om aandelen te kopen en verkopen

Stel een bedrijf geeft 120 aandelen uit: Dan staat een aandeel dus gelijk aan 1/120, of 0,83 procent van het totale eigendomsrecht van het bedrijf In kwestie. In de meeste gevallen geeft een bedrijf aandelen uit wanneer het geld nodig heeft, bijvoorbeeld voor Innovatie plannen, een filiaal uitbreiding, of research, maar hier op het moment geen vrij kapitaal voor beschikbaar heeft. Een bedrijf kan dan besluiten aandelen te creëren en deze op de aandelenbeurs te verkopen. Zo een beursgang noemen ze ook wel ‘het publiek gaan’ van een bedrijf.

Mede-eigenaar
Wanneer je zo een aandeel koopt ben je dus voor een klein deel eigenaar van het betreffende bedrijf. je bent dan aandeelhouder. Dit betekent ook dat je mag mee beslissen over de gang van zaken in het bedrijf en mag meedelen in de winst. Hier geldt veelal een democratisch systeem. Dit betekent dat wanneer iemand de meerderheid van de aandelen bezit, Hij of zij ook alleen beslissingen mag maken. om deze reden hadden bedrijf vaak een meerderheid in eigen handen.

In de praktijk bestaan deze privileges die een aandeel je geven vaak vooral in dat je stemrecht krijgt tijdens de Algemene vergadering van aandeelhouders (AV) en dat je jouw deel van de winst uitbetaald krijgt. Dit noemen ze dan dividend. Dit betreft echter niet altijd geld; zo kan ook uitbetaald worden in bijvoorbeeld extra aandelen. Er is dan sprake van zogenaamd stockdividend. Dit alles betekent echter ook dat wanneer het bedrijf failliet gaat jij hoogstwaarschijnlijk jouw inleg ook kwijt bent.

Vele soorten en maten
Je hebt verschillende soorten aandelen waaronder aandelen zonder stemrecht – aandelen die geen recht geven op stemmen tijdens de AV – terwijl preferente aandelen  de aandeelhouder juist meer rechten  toe deelt dan Bij reguliere effecten het geval is. Aandelen op naam staan op naam van de aandeelhouder geregistreerd in het Aandeelhoudersregister. En zo zijn er nog vele andere soorten effecten.