Asset Allocation

Wanneer je je bezighoudt met beleggen, dan is het belangrijk om een goede asset allocation te maken. Maar wat is dit precies? En hoe pas je dit toe? “Asset allocation, of vermogensverdeling, is niets anders dan de spreiding van je beleggingsportefeuille over de verschillende beleggingsvormen, zoals aandelen, obligaties en vastgoed.” Door je kapitaal te spreiden ontstaat er een goede balans tussen risico en rendement. Als individuele belegger houdt dit in dat je je portefeuille spreidt over bijvoorbeeld cash, aandelen en obligaties. Een asset allocation zou dan zijn: 20% cash, 30% obligaties en 50% aandelen. Op deze manier verdeel je je vermogen over verschillende risico’s.

Waarom is Asset Allocation belangrijk?

Sommige analisten beweren dat een goede asset allocation 80% van het rendement van een beleggingsportefeuille bepaalt. Dit komt mede omdat de historische rendementen van aandelen, obligaties en spaarrekeningen sterk uiteen lopen. Bovendien heeft de beleggingshorizon een sterke invloed op de te behalen rendementen. Wil je bijvoorbeeld beleggen voor je pensioen over 30 jaar? Dan zal je een andere beleggingsstrategie moeten gebruiken dan al je vermogen op je spaarrekening zetten. Door in te spelen op de beurskoersen kun je met de juiste asset allocation het rendement behalen dat past bij jouw beleggingsdoel.

Wat is volatiliteit?

Voordat je gaat beleggen, is het belangrijk om te weten wat het begrip volatiliteit betekent. Volatiliteit geeft de beweeglijkheid van de beurskoersen weer. In een koers met een hoge volatiliteit kun je bijvoorbeeld rekenen op prijzen die snel op- en neer bewegen. Hierdoor kan het voorkomen dat je te maken krijgt met een sterke prijsdaling en dus een flink verlies. Een lage volatiliteit geeft aan dat de koers veel stabieler is en de prijzen niet zo sterk fluctueren. Een goed voorbeeld hierbij is een relatief nieuw, klein bedrijf waarbij speculatie een grote rol speelt. Hierdoor zullen de aandelen van dit bedrijf veel volatieler zijn dan de aandelen van gevestigd bedrijf met een stabiele koers. Bij het bepalen van je asset allocation kijk je naar het risico van de desbetreffende activa. En dit risico hangt vervolgens weer af van de mate van volatiliteit van de koersen.

Hoe bepaal ik de juiste Asset Allocation?

Wat voor jou als belegger een goede asset allocation is, hangt af van de historische en verwachte rendementen, de bijbehorende risico’s, het belegginsdoel en de beleggingshorizon. Wanneer je je portefeuille gaat spreiden, dan maak je een keuze uit een bepaald risicoprofiel. Namelijk defensief, neutraal of offensief. Deze risicoprofielen geven de mate van risico weer van de asset allocation. Als voorbeeld nemen we het verschil tussen aandelen en obligaties. Over het algemeen geldt dat obligaties een veilige, stabiele belegging zijn. Aandelen hebben een veel hogere beweeglijkheid dan obligaties. Hierdoor is het beleggen in aandelen risicovoller. Wanneer je bereid bent om meer risico te nemen, dan zal jouw asset allocation voor een groter percentage uit aandelen bestaan. Maar wil je liever voorzichtiger beleggen? Dan kies je om voornamelijk te beleggen in obligaties. Hieronder zie je voorbeelden van een defensieve, neutrale en offensieve asset allocation:

defensieve asset location
neutrale asset location
offensieve asset location

In dit voorbeeld kun je zien dat een defensieve asset allocation een lager risico met zich mee brengt. Echter, een lager risico betekent in veel gevallen ook een lager rendement. In een neutrale asset allocation is het risico veel meer verdeeld. De verdeling aandelen en obligaties is gelijk. Bij een offensieve asset allocation is de belegger bereid om meer risico te nemen. Hierdoor bestaat de asset allocation voornamelijk uit aandelen. Dit hogere risico brengt in veel gevallen ook een hoger rendemente met zich mee.

Het toepassen van Asset Allocation

Welke asset allocation voor jou de juiste keuze is, hangt volledig af van jouw persoonlijke situatie. Ben je bereid om meer risico’s te nemen en lig je niet wakker van de sterke koersschommelingen? En wil je graag snel hoge rendementen behalen? Dan kun je voor een meer offensieve aanpak gaan. Deze asset allocatie bestaat overwegend uit aandelen met een hoge volatiliteit en een hoog rendement. Wil je liever wat voorzichter te werk gaan? En wat meer balans tussen de verschillende risico’s? Dan is een neutrale of defensieve asset allocation de beste optie. Hierin wordt er minder risico genomen, maar kun je rekenen op lagere rendementen. Wanneer je asset allocation toe wilt passen, dan beantwoord je voor jezelf de volgende vragen:

  • Welke rendement streef je na?
  • Welk risico ben je bereid te nemen?
  • Wat is je beleggingshorzion?
  • Wat is je beleggingsdoel?