Risicoprofiel

Ga je beginnen met beleggen? Dan ben je ongetwijfeld het begrip risicoprofiel al eens tegengekomen. Het risicoprofiel van een belegger geeft aan in welke mate hij of zij bereid is om risico te lopen om het beoogde doel en rendement te behalen in de tijd die beschikbaar is. Oftewel: hoeveel risico wil jij maximaal nemen op de beurs?

De risico’s van beleggen

Iedereen weet dat beleggen op de beurs gepaard gaat met risico’s. De beurs laat zich niet makkelijk voorspellen en kleine invloeden kunnen enorme effecten hebben. Je kunt in één kap al je geld kwijt zijn of je krijgt te maken met grote verliezen. De risico’s van beleggen zijn nooit volledig uit te sluiten, maar er zijn wel opties om deze zoveel mogelijk in te perken. Zo zorgt asset allocation er bijvoorbeeld voor dat de beleggingsportefeuille gespreid is over verschillende beleggingsvormen, zoals aandelen en obligaties. Daarnaast kan het bepalen van je risicoprofiel helpen om risico’s in te perken.

Wat is een risicoprofiel?

Het risicoprofiel is voor elke belegger anders; het is een persoonlijke weergave van het type belegger dat jij bent. In welke mate is het voor jou als belegger verantwoord om bepaalde risico’s te nemen? Hoeveel financiële ruimte heb je om verliezen op te vangen? En waar voel jij je comfortabel bij? Het risicoprofiel geeft aan hoeveel risico een belegger kan en wil nemen. Het doel van een risicoprofiel is om jou als belegger te beschermen tegen te grote risico’s en je niet meer risico te laten lopen dan jouw financiële situatie aankan. Hoe groter het risico, hoe groter het te verwachten rendement. Het risicoprofiel bepaalt dan ook in grote mate hoeveel risico er genomen kan worden en welk rendement – onder normale marktomstandigheden – hierbij hoort.

Het bepalen van het risicoprofiel

Financiële instellingen gebruiken risicoprofielen om beleggers te helpen bij het beleggen. Wat voor type belegger ben jij? En welke manier van beleggen is verantwoord voor jouw persoonlijke situatie? Het risicoprofiel is een persoonlijke beoordeling van jou als belegger en wordt bepaald aan de hand van een aantal vragen. Wat is je financiële situatie? Heb je kennis en ervaring met beleggen? Wat zijn je doelstellingen? En wat is je eigen risicobereidheid? Op basis van jouw antwoorden zal de financiële instelling je een risicoprofiel toekennen. Voor het openen van een beleggingsrekening moet je in de meeste gevallen dus een vragenlijst invullen. Aan de hand van de vragen wordt er een risicoprofiel en bijpassende beleggingsportefeuille samengesteld.

Welke risicoprofielen zijn er?

Omdat financiële instellingen hun eigen risicoprofielen opstellen, zijn er geen universele profielen die bij alle aanbieders hetzelfde zijn. Dit kan voor beleggers erg verwarrend zijn. Daarom is er de Risicometer Beleggen van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) waarmee beleggers de risicoprofielen van verschillende beleggingsportefeuilles beter met elkaar kunnen vergelijken. Over het algemeen kun je spreken van 5 verschillende risicoprofielen: zeer defensief, defensief, neutraal, offensief en zeer offensief. Een zeer defensief risicoprofiel omvat een relatief laag risico. Door dit lagere risico zal het verwachte rendement gemiddeld ook een stuk lager liggen. Bij een zeer offensief risicoprofiel is de belegger bereid om relatief veel risico te nemen. Hierbij ligt het gemiddelde rendement dan ook hoger.