Wanneer gaan aandelen dalen?

Vele factoren kunnen de beurskoers van een aandeel doen kelderen. net als bij een stijging kun je over het algemeen zeggen dat een daling van de bedrijfswaarde een daling van de beurskoers tot gevolg zal hebben. en ook net als bij een stijging zijn zowel interne als externe factoren hierop van invloed.

Doemscenario

Stel dat er net landelijke verkiezingen zijn geweest en een zekere partij een zodanige meerderheid heeft behaald, dat zij grote beslissingen zullen kunnen maken zonder tegenspraak. Stel dat van de lijsttrekker bekend is dat deze de koopkracht van Nederlanders tijdelijk Sterk zal doen afnemen, in een poging aan de nationale schuld te werken. Hierdoor zullen alle aandelen beïnvloed worden ( de waarde zal dalen), omdat hun klanten een daling in koopkracht ervaren. De een zal dit meer beïnvloeden dan de andere natuurlijk. In dit geval zouden de bedrijven die grote – of luxe goederen verkopen en/of produceren het meest te lijden hebben.

De klant is koning

Verder zijn natuurlijk ook de meningen en verwachtingen van de consument hier ook van grote invloed. het vergt geen verdere uitleg dat na een uitgebreide landelijke tv documentaire over bond de bedrijven die in dergelijke goederen handelen een koersdaling van het bedrijf te verwerken zullen krijgen.

Daarnaast zijn er natuurlijk de reguliere interne factoren in een bedrijf die de waarde kunnen doen afnemen. Denk hierbij aan een daling in de verkoopcijfers, een teveel aan personeel (te hoge kosten), of slechte publiciteit.

Tenslotte is ook het gedrag van anderen beleggers van invloed. Wanneer bijvoorbeeld heel veel mensen iets verkopen zonder dat het echt duidelijk is waarom, zullen desalniettemin velen volgen, vanuit de gedachte dat de meerderheid wel gelijk zal hebben. Of blijkbaar bepaalde voorkennis heeft die de rest niet weet.