Futures zijn een vorm van beleggen waarmee veel geld te verdienen is. Echter, er zit ook flink risico aan deze futures. Zo kun je niet alleen heel veel geld verdienen, maar ook verliezen. Het beleggen in futures is dan ook zeker niet voor iedereen weggelegd. Futures zijn te koop bij brokers, ofwel online banken die gespecialiseerd zijn in de handel in beleggingseffecten. Een bekende broker, die ook handelt in futures, is Binck.
Wat zijn futures?
Futures zijn overeenkomsten die je afsluit. In deze overeenkomst staat dat je een onderliggende waarde ergens in de toekomst verhandelt, tegen een prijs die al van tevoren is afgesproken. Deze onderliggende waarde kan een index zijn. Bijvoorbeeld de AEX, de belangrijkste Nederlandse beursindex waarin 25 Nederlandse bedrijven met de hoogste totale aandelenwaarde zijn opgenomen. Dit zijn bedrijven als Heineken, Unilever en Randstad. Ook kan deze onderliggende waarde een grondstof of valuta zijn. Bij futures wordt gebruik gemaakt van het hefboomeffect. Hiermee kun je snel een hoog rendement behalen, maar je kunt ook meer dan je inleg verliezen.
Hoe werken futures?
De werking van een future is eigenlijk vrij eenvoudig. Wanneer je een future koopt, bepaal je of de onderliggende waarde gaat stijgen of gaat dalen. Dit noemen we future long en future short. Deze waardeverandering binnen een future wordt gemeten in punten. Deze punten stellen een bepaald bedrag voor, soms honderden euro’s. Hoeveel winst of verlies je maakt per punt, is afhankelijk van de contractgrootte van de future.
Vorm 1: Future long
De eerste vorm is de future long. Wanneer je verwacht dat de onderliggende waarde gaat stijgen, koop je zo’n future long. Je maakt dan winst wanneer het aantal punten stijgt. Per gestegen punt ontvang je een bedrag, zoals afgesproken is in het contract. Maar daalt de onderliggende waarde, in tegenstelling tot jouw verwachting, verlies je geld. Ook dit gaan volgens het puntensysteem. Gaan er bijvoorbeeld vijf punten af, dan ben jij vijf keer het afgesproken bedrag per punt kwijt.
Vorm 2: Future short
De tegenligger van de future long is de future short. Dit houdt namelijk precies het tegenovergestelde in. Deze koop je wanneer je verwacht dat de onderliggende waarde gaat dalen, in plaats van stijgen. Je maakt dan winst wanneer het aantal punten daalt. Per gedaalde punt ontvang je een bedrag, zoals afgesproken is in het contract. Net als bij de future long gaat die via het puntensysteem. Maar stijgt de waarde, in tegenstelling tot jouw verwachten, dan verlies je geld. Komen er bijvoorbeeld drie punten bij op, dan ben jij drie keer het afgesproken bedrag per punt kwijt.
Rekenvoorbeeld
Stel je voor, je koopt een bekende Nederlandse future met de AEX als onderliggende waarde. De future heeft een contractgrootte van 200 euro per punt. Je koopt een future long, dus je hoopt dat de onderliggende waarde een stijging doormaakt. Op het moment van kopen staat de future op 300. Een tijd later verkoop je de future weer, omdat de waarde is gestegen naar 307 punten. Je pakt dus zeven punten stijging mee van de AEX. Hierdoor maak je 1400 euro (7×200) winst.
Direct daarna koop je van dezelfde future een short-variant, omdat je verwacht dat de waarde nu wel weer zal dalen. De stand op het moment van kopen is 307, maar na enige tijd staat deze al op 317. Een stijging van tien punten, terwijl je had ingezet op een daling. Omdat je niet wil dat je nog meer geld kwijtraakt, besluit je de future short te verkopen. Je maakt hierdoor 2000 euro (10×200) verlies.
Risico en margin
Zoals uit het bovenstaande rekenvoorbeeld blijkt, kun je met een future niet alleen heel veel geld verdienen in korte tijd. Je kunt het net zo goed verliezen. De risico’s zijn enorm groot, mede door het hefboomeffect. Om een future te kunnen kopen, moet je daarom aantonen dat je een eventueel verlies kunt betalen. Hiervoor reserveer je een van tevoren bepaald bedrag van je beleggingsrekening: de margin. Dit is om aan eventuele toekomstige verplichtingen te kunnen voldoen wanneer jouw visie niet uitkomt. Vanwege de hoge risico’s is dit bij sommige contracten een behoorlijk bedrag. Zo kan de margin van één future al snel oplopen in de duizenden euro’s.
Waarom beleggen in futures?
Hoewel de risico’s dus aardig hoog zijn, is het beleggen in futures voor de gevorderde beleggers zeker een goede manier om geld te verdienen. Vanwege het hefboomeffect en het puntensysteem is het mogelijk om met een relatief kleine investering een hoog rendement te behalen. Futures zijn bijvoorbeeld erg geschikt om posities af te dekken. Zo kun je jezelf met bepaalde futures bijvoorbeeld indekken tegen een forse koersdaling van de dollar ten opzichte van de euro.
Al met al zijn futures een goede belegging, wanneer je genoeg kennis hebt. Snel geld verdienen is met futures zeker mogelijk. Helaas kun je in diezelfde periode ook erg veel geld verliezen, vaak meer dan je investering.