Hefboomproducten

Voor een belegger is het heel aantrekkelijk om met een relatief kleine investering grote winsten te kunnen behalen. Als dit ook nog op korte termijn kan, is dat helemaal ideaal. Dit is mogelijk door middel van hefboomproducten zoals Turbo’s, Sprinters en Speeders. Echter brengen deze producten wel grote risico’s met zich mee.

Wat zijn hefboomproducten?

hefboom wat is het?

Hefboomproducten zijn, zoals de naam al zegt, producten die in het leven zijn geroepen om beleggers te kunnen laten handelen met een hefboom. De belegger kan inspelen op koersbewegingen van bijvoorbeeld aandelen, index, grondstoffen, valuta’s of obligaties. Dit alles gaat middels een hefboomwerking. Drie bekende hefboomproducten zijn de Turbo’s, Sprinters en Speeders. Met een hefboomproduct is het mogelijk om van zowel koersstijgingen als koersdalingen te profiteren. Dit kan vanwege het feit dat er long hefboomproducten bestaan als short hefboomproducten.

Het bekendste hefboomproduct onder het Nederlandse beleggerspubliek werd in 2004 geïntroduceerd door ABN Amro: de Turbo. Echter zijn deze producten ook onder andere namen te vinden op de markt. Er zijn namelijk verschillende grote banken die hefboomproducten uitgeven, waaronder Goldman Sachs, ING en Commerzbank. Laatstgenoemde noemt haar product eveneens Turbo’s. ING heeft haar hefboomproduct een andere naam gegeven, namelijk Sprinter.

De werking van hefboomproducten

Wanneer een belegger overtuigd is van zijn of haar verwachtingen over de toekomstige koersontwikkelingen van een onderliggende waarde, kan er belegd worden in hefboomproducten. In de meeste gevallen wordt er gekeken naar de kortetermijnontwikkelingen. Door middel van deze hefboomwerking kan er versneld geprofiteerd worden van koersbewegingen. De hefboom van bijvoorbeeld een Sprinter op een aandeel geeft aan hoeveel sneller de waarde van de Sprinter verandert, ten opzicht van de onderliggende waarde.

Soorten hefboomproducten

Hefboomproducten zijn er in diverse soorten. Naast de verschillende benamingen (Turbo’s, Sprinters en Speeders) zijn er ook verschillende type hefboomproducten. Zo zijn er op de markt meerdere types te verkrijgen, namelijk: hefboom short, hefboom long, hefboom BEST, hefboom Classic, limited hefboom en hefboom in CFD’s.

1. Hefboom long

Hierbij wordt geprofiteerd wanneer er een stijging van de waarde van de onderliggende koers plaatsvindt.

2. Hefboom short

Hierbij wordt geprofiteerd wanneer er een daling van de waarde van de onderliggende koers plaatsvindt. De aanbieder verkoopt dan de onderliggende waarde. Dit wordt ‘short gaan’ genoemd. De belegger profiteert wanneer het hefboomproduct voor een goedkopere prijs ingekocht kan worden.

3. Hefboom BEST

Is een traditioneel product met een oneindige looptijd, maar met een extra grote hefboom. Het financieringsniveau is gelijk aan het stoplossniveau. Hierdoor kan een hogere hefboom gehanteerd worden. Bij het bereiken van de stop-loss wordt het product verkocht en blijft er geen restwaarde over.

4. Limited hefboom

Hierbij wordt vooraf een afronddatum vastgesteld. De levensduur van het hefboomproduct is dus beperkt. Bij een Limited hefboom is het financieringsniveau gelijk aan het stoplossniveau. Bij dit product geldt dus eveneens; wordt het stoplossniveau bereikt en wordt het product verkocht, blijft er geen restwaarde over.

5. Hefboom Classic

Is een klassiek hefboomproduct zonder afloopdatum. Het verschil met een hefboom BEST is het feit dat het financieringsniveau en het stoplossniveau niet gelijk zijn. Het verschil hierin is afhankelijk van het product en de aanbieder. Het verschil kan echter niet groter zijn dan de inleg. Bij deze hefboom telt eveneens dat er niet meer verloren kan worden dan er ingezet wordt.

6. Hefboom in CFD’s

Ook bij CFD’s kan er een hefboom toegepast worden. Meer weten over deze Contracts for Difference? Lees hier alles over CFD’s.

Kenmerken hefboomproducten

Het is handig om de volgende kenmerken van een hefboomproduct te begrijpen.

De hefboom

Geeft aan hoe veel sneller de waarde van een product beweegt ten opzichte van de onderliggende waarde. Hoe hoger de hefboom, hoe meer de waarde van het product reageert op de veranderingen van de onderliggende waarde. Dit kan zowel positief als negatief uitpakken.

Financieringsniveau

Bij een hefboomproduct wordt slechts een gedeelte van de belegging betaalt. Het andere gedeelde wordt in rekening gebracht bij de uitgevende partij, bijvoorbeeld bij een broker als DEGIRO of Binck. Dit bedrag wordt het financieringsniveau genoemd. Er wordt in feite dus maar een deel van de volledige waarde betaald, de rest wordt geleend. Over het geleende deel wordt door de belegger rente betaald. Hoe dichter het financieringsniveau bij de koers van de onderliggende waarde ligt, hoe hoger de hefboom van het hefboomproduct is.

Waarde

Bij het bepalen van de waarde van een hefboomproduct wordt vaak gekeken naar het verschil tussen de koers van de onderliggende waarde en het financieringsniveau. Als deze koers 60 euro is en het financieringsniveau 45, is de waarde van het hefboomproduct 15 euro (60-45=15).

Stoplossniveau

In tegenstelling tot andere producten heeft een hefboomproduct geen vooraf vastgestelde einddatum. Wel is er in ieder hefboomproduct een eigen stoplossniveau toegevoegd, waardoor de waarde van zo’n product nooit negatief kan worden. Heeft de onderliggende waarde de stop-loss bereikt, wordt het hefboomproduct gestopt. Het verlies van de belegger is dus beperkt tot maximaal de eigen inleg, plus de extra kosten die daarbij komen.

Ratio

Bij ieder hefboomproduct staat een ratio aangegeven. Soms kan dit ook ‘multiplier’ genoemd worden. Dit getal geeft aan hoeveel hefboomproducten er gekocht worden om één keer in de onderliggende waarde te beleggen. Is de ratio 1, dan heeft de belegger met één product één keer belegd in de onderliggende waarde. Is de ratio 10, dan heeft de belegger met één product 0,10 keer belegd in de onderliggende waarde.

Voorbeeld hefboomproduct

Een belegger koopt een hefboomproduct, bijvoorbeeld een Sprinter, van een bepaald bedrijf. De hefboom van deze Sprinter is 4, dus iedere verandering in de koers van de onderliggende waarde wordt keer 4 gedaan. Verandert de koerst onderliggende waarde met -6%, dan is de waarde van de Sprinter 4 x -6% = -24%.

Stel, de Sprinter heeft een hefboom van 25. Dat betekent dat iedere verandering in de koers van de onderliggende waarde vermenigvuldigd wordt met 25. Stijgt de koers van de onderliggende waarde met 9%, dan wordt de waarde van de Sprinter 25 x 9% = 225%.

Door dit voorbeeld wordt duidelijk wat voor werking een hefboom kan hebben. Bij een negatieve verandering in de koers van de onderliggende waarde wordt de waarde van het hefboomproduct flink minder, maar bij een stijging loopt de waarde van het hefboomproduct flink op.

De voordelen van hefboomproducten

  • De belegger kan door middel van hefboomproducten snel een hoog rendement behalen.
  • De belegger kan met hefboomproducten niet meer verliezen dan er is ingezet. De aanbieder beschermt haarzelf én de belegger door stop-loss toe te passen.
  • Hefboomproducten zijn erg transparant. Dit houdt in dat de koers makkelijk te volgen is, onder meer omdat deze via diverse media vindbaar is. Hierbij hoeft geen moeilijke rekensom gemaakt te worden; de koers beweegt één op één mee. Het enige waarmee rekening moet worden gehouden, is de hefboom van het product.
  • De belegger kan aan de hand van de verschillende producten zelf bepalen hoe hoog het risico van de investering is. De belegger bepaalt dus zelf de verhouding tussen het risico en het rendement.
  • De belegger heeft de keuze uit meerdere hefboomproducten, waarbij bijvoorbeeld gekozen kan worden voor long- of shortposities. Hiermee kan de belegger inspelen op het stijgen of dalen van de koers.

Nadelen van hefboomproducten

  • De belegger kan het geld ook in erg korte tijd verliezen. De hefboom werkt namelijk in twee richtingen. Bij winst wordt de winst vergroot, maar bij verlies wordt het verliest ook versterkt door de hefboom.
  • De belegger heeft te maken met beperkte handelstijden omdat veel van de aanbieders van hefboomproducten banken zijn. Door deze beperkte handelstijden kan de belegger flinke verliezen oplopen bij een hefboomproduct met een hoog risico. Het is buiten handelstijden namelijk niet mogelijk om iets te kopen of verkopen, waardoor de belegger alleen maar toe kan kijken, bijvoorbeeld naar hoe een investering verdwijnt.
  • De belegger betaalt indirecte rente. Door de hoge financieringskosten kan deze rente ook erg hoog zijn.

Investeren in hefboomproducten

Het is bij verschillende brokers en banken mogelijk om te investeren in hefboomproducten als Turbo’s, Sprinters of Speeders. Omdat de voorwaarden en kleine lettertjes per aanbieder kunnen verschillen, is het handig om vooraf de verschillende brokers te vergelijken.

Waar kan ik handelen in hefboomproducten?

Handelen in hefboomproducten kan bij bijna iedere bekende broker die actief is in Nederland. Voorbeelden van actieve online brokers in Nederland zijn onder meer DEGIRO, Plus500 en eToro.

Welke hefboomproducten zijn er?

In dit artikel beschrijven we een zestal hefboomproducten. Bekende hefboomproducten zijn o.a. turbo’s, CFD’s en speeders.

Wat zijn de voordelen van hefboomproducten?

De kans op hoog rendement is aanwezig. Daarnaast is het