CFD Trading

Onder beleggers wordt de trading in CFD steeds populairder. De letters CFD staan voor Contract For Difference.  Door dit beleggingsproduct te kopen van de verkoper word je geen eigenaar van het product. De belegger (koper) gaat een contract aan met de broker (verkoper). De onderliggende waarde kan een aandeel of een index zijn. Contract for Difference betekent letterlijk contract voor verschil. De belegger speculeert met zijn CFD op een stijging (long) of een daling (short) van de onderliggende waarde. Het afgesloten contract kent geen einddatum, dus de belegger kan zelf beslissen of hij het contract sluit na bijvoorbeeld een paar minuten of na een paar maanden. Doorgaans wordt een CFD gebruikt voor een korte periode.

Bekende CFD Brokers in 2022

markets

Markets is één van de bekendste CFD brokers die actief is in Nederland. De broker voldoet aan de Europese regels wat betreft veiligheid en gegevens van beleggers. Er kunnen drie verschillende soorten accounts geopend worden waarbij men kan handelen in CFD’s op onder andere aandelen, grondstoffen en valuta’s.


button plus500

Plus500 is een andere bekende aanbieder van CFD-Brokers die actief is in Nederland. Hier is het mogelijk om te handelen in CFD’s op o.a. aandelen, indices en Forex. Ook is het item crypto erg hot op deze website. Let er echter wel op dat 79% van de retailbeleggers verliest geld met CFD’s. Het is niet gemakkelijk. Mogelijk is het verstandig om je eerst goed in te lezen over CFD-Brokers op deze pagina.


CFD’s zijn populair. Je kunt er veel geld mee verdienen. Helaas kan het omgekeerde ook gebeuren. Je kunt er dus ook veel geld mee verliezen.

De werking van een CFD

Hoe werkt een CFD? Een voorbeeld kan de werking ervan verduidelijken. Stel een belegger wil speculeren op de stijging van de waarde van een ounce goud. Hij koopt een CFD long. De goudkoers bij aankoop van een ounce goud is € 1200. Bij een margin percentage van 10% kan de belegger deze aankoop doen met slechts € 120 euro op zijn rekening. De koers stijgt naar € 1320 voor een ounce goud. De belegger besluit om het contract te sluiten. Hij kan dan een winst maken, want hij ontvangt € 1300 – € 1200 = € 120. Zijn margin (investering) was ook € 120, dus zijn mogelijke winst is 100%. Let er echter wel op dat de meeste gebruikers geen winst maken.

Voordelen van beleggen in CFD’s

 • Je kunt handelen met een hefboom. Dat maak het mogelijk om met een bedrag van bijvoorbeeld € 100 een bedrag van € 1.000 te investeren. Dankzij de hefboom heb je minder geld nodig om een CFD te kopen en kun je mogelijk profiteren van schommelingen.
 • Je kunt met een CFD short gaan. Met een CFD kan men winst of verlies worden gemaakt bij een koersdaling.
 • Beleggen vergt de nodige kennis. Er kan belegd worden in grondstoffen, aandelen en bekende indexen. Hierbij wordt de daadwerkelijke prijs van de effecten gevolgd.
 • De CFD is ook een product met handige faciliteiten. Zo maken orders het mogelijk om je beleggingen bij een bepaalde prijs automatische te openen of te sluiten.
 • De transactiekosten zijn laag. Je hoeft geen commissie te betalen. Je betaalt de broker alleen een zogenaamde spread. Over de waarde van de beleggingen moet je een vast percentage betalen. Door de lage transactiekosten kun je meer winst maken, maar ook meer geld verliezen maken dan bij traditionele beleggingen.
 • Brokers hebben tegenwoordig een uitgebreid aanbod van CFD’s uit allerlei regio’s. Bovendien kan er gehandeld worden in bijvoorbeeld grondstoffen, valuta’s, indexen en opties. Iedere belegger kan dus een voor hem interessante CFD vinden.

Nadelen van beleggen in CFD’s

 • Een hefboom heeft nadelen. Veel beleggers nemen te veel risico. Het is belangrijk om bij het handelen in CFD’s altijd voldoende margin aan te houden. Bedenk dat bij onvoldoende geld op je beleggingsaccount je positie kan worden gesloten. Deze situatie wordt een margin call genoemd. Je kunt dan grote verliezen lijden.
 • Door te handelen in CFD’s ben je een actieve belegger. Je moet er meer tijd aan besteden dan bijvoorbeeld aan de handel in aandelen.
 • Je kunt met weinig geld een relatief grote belegging openen. Enige mate van zelfbeheersing is vereist. Bedenk dat een door hebzucht gedreven belegger die te ver gaat zijn hele inleg kan verliezen.

Risicowaarschuwing voor CFD’s

De voordelen van CFD’s lijken op te wegen tegen de nadelen. Immers, er kan met relatief kleine bedragen worden belegd. Het beleggingsproduct lijkt ook geschikt voor beginnende beleggers. Bij dit beleggingsproduct hoort echter wel een risicowaarschuwing. Als gevolg van de hefboomwerking is het risico groot dat beleggers in dit beleggingsproduct snel geld verliest. Uit onderzoek blijkt dat tussen de 65 en 89% van de particuliere beleggers geld verliest als ze handelen in CFD’s.

risicowaarschuwing CFDs

Het kiezen van een broker

Er worden geen CFD’s verhandeld op de beurs. Wil je beleggen in CFD’s? Dan moet je een contract aangaan met een broker. Er zijn inmiddels veel verschillende brokers actief. Aangeraden wordt om de tarieven en de voorwaarden van de verschillende brokers met elkaar te vergelijken. Dat loont zeker de moeite. Je moet dus nagaan welke broker het beste past bij je wensen, welke broker de laagste tarieven hanteert en welke broker een trading platform (handelspagina) heeft die het prettigste werkt.

Bekende CFD brokers

Natuurlijk ga je op zoek naar een goede CFD broker. Er kan een top 3 worden samengesteld. De drie genoemde brokers bieden overzichtelijke kosten, een eenvoudig en doeltreffend werkend handelsplatform en actieve, betrouwbare ondersteuning voor beleggers. Tot de top 3 behoren:

 1. Markets CO. Deze snelgroeiende broker is vanwege zijn uitgebreide klantenservice erg populair bij beginnende CFD beleggers.
 2. Plus 500. Met deze Nederlandstalige broker, met het meest gekozen CFD platform (op Broker24), kan wereldwijd gehandeld worden in 20 verschillende markten.
 3. IG. Com is een betrouwbare Broker die al 40 jaar bestaat, met handige tools voor een prima klantenservice en voor opleidingsmogelijkheden.

Uiteraard zijn er nog veel andere CFD brokers.

Open een demorekening

Wil je proberen hoe je kunt handelen in CFD’s? Dat is mogelijk, want je kunt bij veel brokers, geheel vrijblijvend, een demorekening openen. Je kunt dan met fictief geld, dus risicoloos, zelf ervaren hoe je met CFD’s kunt beleggen. Bovendien leer je hoe het door de broker aangeboden tradingplatform werkt. Je kunt bij meerdere brokers kosteloos een trading platform openen. Ook bij de zojuist genoemde top 3 brokers kan een gratis CFD demoaccount worden geopend.

Je kunt mobiel handelen

Besluit je om daadwerkelijk te gaan handelen in CFD’s? Het is dan mogelijk om, dankzij de door de meeste brokers aangeboden gratis app, onderweg alle acties en handelingen te volgen met je smartphone. Het is ook mogelijk om onderweg direct in je CFD’s te handelen. Het mobiele handelen biedt onder ander de volgende mogelijkheden:

 • Posities kunnen geopend, gesloten of aangepast worden.
 • Werkende orders kunnen toegevoegd, aangepast of verwijderd worden.
 • Je kunt Stops en Limieten instellen.
 • Je kunt je lopende saldo en je winsten en verliezen bekijken.
 • Op je smartphone ontvang je koopalerts.

Mobiel handelen is ook mogelijk met je tablet. Je kunt dan op iedere locatie snel en effectief handelen.  Voor alle meest voorkomende besturingssystemen is er een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke app verkrijgbaar. Dankzij de speciale SSL encryptie kan er veilig in CFD’s worden gehandeld.

Je kunt automatisch CFD handelen

Heb je een CFD strategie gevonden die aansluit bij je verwachtingen? Dan kun je de computer het werk laten doen. Meer dan 100 indicatoren in de software bekijken voortdurend of je strategie goed werkt. Zo nodig wordt er door de software bijgestuurd. De computer volgt dus altijd de door jou ingestelde strategie. Het door emoties afwijken van een bepaalde strategie, zoals bij zelf handelen, is niet meer mogelijk.

Het stappenplan voor beginners

Heb je besloten om starten met het handelen in CFD’s? Volg dan het volgende stappenplan:

 1. Passende broker vinden

  Essentieel is, zoals al eerder vermeld, het kiezen van een bij je wensen passende broker.

 2. Gratis demoaccount openen

  Ook is al eerder vermeld dat het aangeraden wordt om een of meerdere gratis demoaccounts te openen die je hierboven aantreft.

 3. Trading begrippen leren

  Verdiep je, alvorens te beginnen met echt handelen, in de CFD handel. Zorg dat je de bekend bent met de belangrijkste trading begrippen. Maak daarom bijvoorbeeld gebruik van de door veel brokers aangeboden educatieve programma’s.

 4. Veel kennis vergaren

  Bedenk dat kennis over het handelen in CFD je kracht geeft. Dankzij die kennis kun je teleurstellingen voorkomen en financiële risico’s verkleinen.

 5. Bepalen van een doel

  Je moet een doel bepalen en de juiste strategie om dat doel te bereiken. Een gesteld doel is haalbaar als je een strategie kiest die voor jou goed werkt. Afwijken van je strategie moet worden afgeraden, want bij afwijken van de strategie wordt CFD beleggen gelijk aan gokken.

 6. Traden met echt geld

  De laatste stap is het traden met echt geld. Bedenk dat, zoals al eerder opgemerkt, het traden met CFD’s zeer risicovol kan zijn, zeker als je niet precies weet waar je mee bezig bent. Zorg dus dat je voldoende geïnformeerd bent (stap 1 tot en met 5).

Verschillende te kiezen strategieën

Je moet bij het handelen in CFD’s  dus kiezen voor een bepaalde strategie. De voornaamste strategieën zijn:

 • Scalping. Het proberen om in enkele minuten winst te maken door te zoeken naar kleine verschillen tussen de bied- en de vraagprijsprijs.
 • Inspelen op goed of slecht nieuws. Beleggers reageren zo snel mogelijk op de nieuwste ontwikkelingen. Zo kunnen ze hoogstwaarschijnlijk rendement behalen.
 • Patronen vinden en daarop inspelen. Het is niet eenvoudig om bepaalde patronen te vinden, want er zijn heel factoren die de prijs van een aandeel mede bepalen (economie, beleggerssentiment, nieuws, vooruitzichten, etc.). Bovendien blijven patronen niet altijd bestaan.
 • Een trend volgen. Beleggers gaan er bij deze strategie voor de wat langere termijn vanuit dat de prijs van de aandelen in een bepaalde sector of van een bepaald bedrijf in de komende weken blijven stijgen of dalen.

De 3 meest gestelde vragen over CFD Brokers

Wat is een CFD?

CFD’s zijn beleggingsproducten die je kunt kopen zonder dat je eigenaar word van het product. Als koper ga je een bepaald contract aan met de verkoper (broker). De onderliggende waarde zou mogelijk een aandeel of een index kunnen zijn. De letterlijke vertaling van Contract for Difference is dus contract voor verschil. Als belegger speculeer je met een CFD op een stijging of daling (long of short) van de onderliggende waarde.

Is het verstandig om te handelen in CFD’s?

Zoals eerder aangegeven in dit artikel verliest de grote meerderheid geld met het handelen in CFD’s. Wees er dus van bewust waar je aan begint. Lees je goed in over het handelen in deze complexe producten en zorg ervoor dat je niet meer verliest dan je daadwerkelijk kunt missen.

Welke broker past het beste bij mij?

Dit hangt erg af van je eigen persoonlijke situatie en wensen. De brokers onderling verschillen namelijk erg van elkaar. Zo hanteren de individuele brokers verschillende tarieven en hebben zij een verschillend aanbod. Het is daarom van belang dat je je eigen strategie eerst bepaald, alvorens je een broker kiest. Op deze pagina tref je echter wel bekende aanbieders van CFD brokers en vergelijken we ook de kosten van andere aanbieders.