Beleggen Voor Beginners: Hier Moet Je Op Letten

Beginnen met beleggen is al lang niet meer zo moeilijk als het vroeger was. Het is voor iedereen mogelijk om te beleggen in goedkope indexfondsen, aandelen of obligaties. Via een broker als Flatex is het anno 2020 mogelijk om zonder transactiekosten te beleggen in meer dan drieduizend aandelen door te beleggen in één enkel indexfonds. Omdat het op de beurs lekker gaat en je op je spaarrekening bijna geen rente meer krijgt, is de stap snel gemaakt: je gaat beleggen. Maar hoe doe je dat?

Top 5 Brokers voor beginners

Bekijk de Brokers waar jij het beste kunt beginnen. Vandaag nog.

In deze blog leggen wij uit wat beleggen is, hoe je er mee kunt beginnen en waarop je moet letten als beginnende belegger. Daarom geven we een stappenplan voor beginnende beleggers en kijken we naar indexfondsen, aandelen, obligaties, brokers en de risico’s van beleggen.

Wat is beleggen?

Beleggen is investeren, waarbij je geld voor de lange of korte termijn vastlegt met als doel om hier na een bepaalde periode winst uit te halen. Geld van een spaarrekening kan je ieder moment terughalen. Dat kan niet met geld dat in aandelen zit. Daarom is beleggen vooral geschikt voor mensen die een deel van hun geld voor een bepaalde tijd niet nodig hebben. Er zijn een aantal mogelijkheden om te beleggen. De bekendste vormen zijn beleggingen in aandelen en obligaties, maar in werkelijkheid zijn er veel meer vormen. Niet iedere vorm is geschikt voor de beginnende belegger. De meest geschikte vormen leggen wij voor je uit.

Aandelen

Door het kopen van een aandeel wordt je een beetje mede-eigenaar van het desbetreffende bedrijf. Doordat je een aandeel hebt, heb je recht op een deel van de winst van het bedrijf. Wanneer dit bedrijf winst maakt, wordt jouw aandeel meer waard. Verkoop je dit aandeel wanneer het bedrijf winst maakt, maak jij automatisch winst op je investering. Een aandeel geeft geen rente.

Obligaties

Een obligatie is een soort schuld dat het bedrijf heeft bij de eigenaar van de obligatie. Wanneer jij een obligatie van een bedrijf koopt, geef je hen als ware een financiering voor bijvoorbeeld een investering. Deze obligatie heeft meestal een bepaalde looptijd. Aan het einde van deze looptijd betaalt het bedrijf de schuld, inclusief rente, terug aan jou als investeerder.

Indexfondsen

Een belegging in een indexfonds is geen belegging in één bepaald bedrijf, maar een kleinere investering in duizenden bedrijven. Hier heb je geen smak met geld voor nodig. Vaak kan dit al met een paar tientjes. Via websites als Plus500 kun je investeren in indexfondsen (Let op: CFD-Broker, wees je bewust van de gevaren van CFD-Brokers). Oefenen kan via de demo-modus, waarbij je 40.000 euro ontvangt om het beleggen te leren. 

Naast deze drie manieren zijn er nog andere vormen van beleggen. De bekendste, andere vormen worden hieronder kort weergegeven en uitgelegd.

Cryptovaluta

bitcoin
Bticoins worden steeds populairder (bron)

Cryptovaluta, ook bekend als cryptocurrency, is vooral bekend geworden door de snel groeiende bitcoin. Door geld te investeren in een digitale valuta investeer je voor de lange termijn. Deze vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee; de koersen kennen regelmatig grote schommelingen.

Vastgoed

Beleggen hoeft niet via het internet te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld beleggen in vastgoed. Dit kan onder meer door een woning te kopen en deze te verhuren. Deze vorm van beleggen vergt de nodige kennis van de markt. Binnen vastgoed heb je weinig spreiding, waardoor de risico’s relatief hoog zijn. Via brokers kun je ook beleggen in fondsen, die voor jou weer beleggen in vastgoed. Hiermee bereik je meer spreiding dan wanneer je zelf vastgoed gaat verhuren.

Crowdfunding

Crowdfunding is een manier van beleggen waarbij je geld uitleent aan een groep mensen. Hierop ontvang je rente. Deze vorm van beleggen kent minder spreiding dan bijvoorbeeld investeren in indexfondsen.

Goud

Goud wordt, net als zilver, beschouwd als een veilige haven binnen het beleggen. Vooral in tijden van economische en politieke onrust is deze vorm erg populair. Beleggen in goud kan vrij eenvoudig door een fonds aan te schaffen dat voor jou belegt in goud, bijvoorbeeld via een broker als DEGIRO. Het bekendste voorbeeld hiervan is SPDR Gold Shares.

Stappenplan

Zelf beleggen in aandelen doe je via een broker. Een broker is een bank die is gespecialiseerd in beleggen en deze brokers bieden beleggersrekeningen aan. Deze heb je nodig om te kunnen beginnen met beleggen. Bekende brokers zijn Binck en DEGIRO. Online brokers zijn vaak goedkoper dan de traditionele bank en daarom is het verstandig om deze met elkaar te vergelijken.

Wanneer je een geschikte broker hebt gevonden, ga je aan de slag. De volgende stappen en tips zijn handig om te volgen wanneer je wil beginnen met beleggen.

Stap 1: Account maken

Het klinkt als het intrappen van een open deur, maar voordat je kunt beginnen met beleggen, moet je een account aanmaken bij de gekozen broker. Bij bijvoorbeeld DEGIRO kan dit snel en kosteloos. Vul de gevraagde gegevens in. Let op: de meeste brokers zullen vragen om een bevestiging van je identificatie. Gebruik daarom altijd je echte naam en gegevens.

account aanmaken DEGIRO
Een account aanmaken bij DEGIRO is simpel en gratis

Stap 2: Bepaal je hoeveelheid

Nadat je een account hebt aangemaakt, moet je bij de meeste brokers geld storten op je account. De minimum hoeveelheid geld die je moet storten verschilt per broker. Zo hanteert DEGIRO geen minimum bedrag, maar moet je bij Plus500 minimaal 100 euro storten (Plus500 is echter een ander soort broker dan DEGIRO). De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: hoeveel kan ik missen? Het geld dat je investeert in aandelen of obligaties, kun je niet op ieder moment terughalen. Het is geen spaarrekening waarover je ieder moment beschikking hebt. Bepaal daarom hoeveel geld je wilt investeren en of je geen spijt krijgt van deze keuze.

Stap 3: Bepaal de termijn

Tijdens het beleggen krijg je altijd te maken mee mee- en tegenvallers. Om eventuele tegenvallers goed te maken, heb je tijd nodig. Hoe korter de termijn, hoe kleiner de kans dat dit lukt. Wil je dus voor korte tijd beleggen, is je beleggingshorizon korter en kun je beter beperkt in de aandelen gaan zitten. Heb je langer de tijd, dan kun je ook een groter deel van je geld in beleggingen, zoals aandelen, stoppen.

Om de termijn en dus ook het risico te kunnen bepalen, zijn er een aantal vragen die je jezelf moet stellen. Wil je bijvoorbeeld offensief, neutraal of defensief gaan beleggen? Binnen welke periode heb je het vermogen nodig? En voor welk doel wil je gaan beleggen? Wil je bijvoorbeeld beleggen voor je pensioen, is het verstandig om, naarmate je ouder wordt, voorzichtiger te gaan beleggen.

Wanneer je het geld binnen drie jaar nodig hebt, heb je eigenlijk niets te zoeken op de aandelenmarkt. Op dergelijke korte termijn kan er van alles gebeuren en is het niet zeker wat er met je geïnvesteerde geld gebeurt.

Heb je het geld tussen drie en vijf jaar opnieuw nodig, is het verstandig om risicovolle individuele aandelen te vermijden. Dan is het verstandiger om te investeren in bijvoorbeeld een indexfonds. Ook vastgoed en obligaties zijn voor deze periode niet erg geschikt.

goudprijs jaren
De prijs van goud door de jaren heen

Heb je langer dan vijf jaar de tijd? Dan kun je de aandelenmarkt betreden. Met veel geduld en voldoende tijd kan je met aandelen namelijk veel bereiken. Historisch gezien brengt de aandelenmarkt op lange termijn zo’n zeven tot acht procent per jaar op. Een goed voorbeeld hiervan is de goudkoers. Op korte termijn is deze koers erg onzeker, maar op lange termijn ben je, wanneer je op het juiste moment bent ingestapt, vrijwel verzekerd van rendement.

Stap 4: Bepaal de vorm en verdiep je hierin

Nadat je een account hebt gemaakt en voor jezelf hebt bedacht hoeveel geld je voor welke tijd kunt missen en hoeveel risico je daarbij wilt lopen, moet je gaan bepalen waarin je wilt gaan beleggen. Er zijn veel verschillende vormen van beleggingen, zoals hierboven al is beschreven. Veel beginnende beleggers maken dezelfde fout; ze willen in zo veel mogelijk producten beleggen.

Het is verstandiger om te beginnen met één of twee soorten beleggingen en je hierin te verdiepen. Voor beginnende beleggers zijn aandelen vaak makkelijk te begrijpen. De meeste mensen die starten met beleggen, kiezen daarom met het kopen en verkopen van aandelen.

Stap 5: Kies het juiste moment

Kies je voor het kopen en verkopen van aandelen, dan is het belangrijk dat je het juiste moment kiest om te beginnen met beleggen. Het klinkt heel simpel, maar uiteindelijk wil je de aandelen zo goedkoop mogelijk inslaan en met winst verkopen. Wacht daarom met kopen tot het moment dat de prijs van het aandeel is gedaald. Is de prijs van het aandeel aan het pieken? Wacht dan met kopen of verkoop ze wanneer je winst maakt.

Wil je liever eerst oefenen, zonder dat je grote risico’s loopt? Bij veel brokers als Plus500 kun je écht beleggen met nep-geld. Let er echter wel op dat het geen gewone broker is, zoals Binck. Hierbij gaat het om een zogenaamde CFD-Broker. 

Stap 6: Blijf actief

veranderende koers
De koers verandert constant

Nadat je een beleggingsproduct hebt aangeschaft, ben je nog niet klaar. Je kan niet achterover gaan leunen, want de economische markt ontwikkelt zich constant. Volg deze ontwikkelingen en blijf op de hoogte van de koers. Dit kan via de gekozen broker. Hoe vaak je dit moet controleren, en dus hoe druk je hier mee bent, hangt af van het soort belegging dat je bent begonnen. Heb je een individueel aandeel gekocht, ben je er drukker mee dan een fonds dat door iemand anders wordt beheerd.

Extra tips

Omdat je, na deze stappen, waarschijnlijk nog geen expert bent in beleggen, hebben wij een aantal extra tips. Let hierop bij het kopen, verkopen en kiezen van je aandelen, obligaties of andere vormen van beleggingen.

Tip 1: Transacties kosten geld

Niet alleen het kopen van een aandeel kost geld, maar het verkopen ook. Vaak brengt de broker kosten in rekening voor iedere transactie die je maakt. Deze kosten verschillen per broker en zijn bij de één veel hoger dan bij de ander. Voorkom hoge transactiekosten door van te voren verschillende brokers te vergelijken. Naast aan- en verkoopkosten heb je ook nog te maken met andere kosten als ‘bewaarloon’.

Tip 2: Beleg in wat je begrijpt

Het is heel verleidelijk om geld te steken in goedlopende producten of merken. Toch is dit niet altijd de juiste manier van beleggen. Wanneer je weinig af weet van een bepaalde markt, is het niet verstandig om daar veel geld in te steken. Door je beperkte kennis is het moeilijk in te schatten hoe de ontwikkelingen zullen zijn. Voorkom dat je veel geld verliest en steek je geld alleen in merken of bedrijven waar jij iets van weet.

Tip 3: Kijk niet naar het verleden

Heeft een merk of bedrijf in het verleden veel geld opgebracht? Dan lijkt het vaak interessant voor beginnende beleggers om hierin te investeren. Echter, onthoudt bij het kopen van aandelen altijd: rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Risico’s

Het beleggen in aandelen, obligaties of indexfondsen brengt altijd risico’s met zich mee. Het gaat om geld en dat geld kan je kwijtraken of verliezen. Daarom gaan we dieper in op de risico’s die je loopt als beginnende belegger.

Aandelen vs. obligaties

Een belegging in aandelen brengt op korte termijn meer risico’s met zich mee dan een belegging in obligaties. Aandelen kunnen namelijk plotseling in waarde dalen. Dit kan soms met tientallen procenten tegelijk. Obligaties schommelen daarentegen veel minder in waarde en geven daardoor meer stabiliteit en veiligheid. Kies je voor de lange termijn, dan geven aandelen weer meer rendement ten opzichte van obligaties. Hoe veel aandelen en obligaties je in je portefeuille wilt hebben, is dus afhankelijk van de termijn waarin je wilt gaan handelen.

Beleggen met geleend geld

lenen en beleggen

Als er iets is wat je absoluut niet moet doen, is het beleggen met geleend geld. Dit gebeurde veel in de jaren ’90, toen de beurzen het ontzettend goed deden en mensen massaal geld gingen lenen om te gaan beleggen. Een bekend voorbeeld was Legio Lease, waar de aandelenlease geïntroduceerd werd. De consument gingen hierbij een flinke lening aan en met dit geld werd belegd. De verwachtingen waren dat het verdiende geld veel hoger uit zou vallen dan betaalde rente, maar dit liep anders. De beurskoersen daalden en het belegde bedrag dekte de hoogte van de leningen niet meer. Wat overbleef was een ruime restschuld. Waar consumenten dachten met een paar tientjes in de maand binnen een jaar een aantal tienduizenden euro’s te verdienen, bleek er voor veel mensen ineens een restschuld van tienduizenden euro’s te zijn.

Helaas wordt er nog altijd veel belegd met geleend geld. Hoewel dit soort constructies behoorlijk gereguleerd zijn, is er nog geen wet die het verbiedt dat je een lening afsluit en met dat geld gaat beleggen. Er zijn nog altijd veel mensen die dit daadwerkelijk proberen. Voor hen eindigt dit regelmatig in financiële problemen.

Naast de financiële problemen die je voor jezelf opbouwt, krijg je na het aanvragen van een lening ook een codering bij het BKR. Dit is niet direct een probleem, mits je niet al maximaal leent en er het vertrouwen is dat je het bedrag kunt aflossen. Wanneer je dit niet kan, en dat is vaak het geval wanneer er wordt belegd met geleend geld, krijg je een negatieve registratie bij het BKR. In dat geval wordt het moeilijker om in het vervolg een lening, lease of hypotheek af te sluiten.

Veel gestelde vragen

1. Wat heb ik nodig om te beleggen?

Wanneer je wilt gaan beleggen, heb je een paar dingen nodig. Twee van deze dingen zijn geld en een broker. Een broker is een online bank die jou de mogelijkheid geeft om geld te investeren in beleggingen. Naast een broker en geld heb je ook kennis nodig over de soort belegging die je wilt gaan doen. Kies je voor aandelen, is het verstandig om iets te weten over de aandelenmarkt. Investeer je liever in een indexfonds, heb je hier kennis over nodig.

2. Bij welke broker kan ik het best terecht?

Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk dat je een goede broker (aanbieder) zoekt. De transactiekosten en eventuele inschrijfkosten verschillen per broker en daarom is het goed om verschillende brokers te vergelijken. Ook is het handig om te kijken naar welke mogelijkheden een bepaalde broker biedt. Zo hanteert DEGIRO relatief lage transactiekosten en gratis inschrijving en kun je bij Plus500 oefenen met ‘demo-geld’ voordat je echt investeert in aandelen, obligaties of cryptocurrency. Wees je echter bewust van de gevaren van het beleggen bij Plus500.

3. Is beleggen voor mij geschikt?

Iedereen die een bepaald bedrag per maand kan missen voor een langere periode, kan beleggen. Geld dat je investeert in beleggingen, kun je niet direct weer terughalen. Dit kan alleen door de aandelen te verkopen, maar deze transacties kosten geld. Daarnaast verlaagt dit de kans op een hoog rendement.

Wanneer je genoeg geld hebt gespaard als ‘buffer’, voor bijvoorbeeld een kapotte wasmachine of auto, en je hebt dan nog geld over, is beleggen voor jou geschikt. Denk na over de lange termijn. Echt succesvol beleggen doe je namelijk voor een langere periode, bijvoorbeeld een jaar of tien.

Als laatste moet je het geld voorgoed kunnen missen. Dit is natuurlijk worst case scenario, maar je geld kan verdwijnen. Al dan niet tijdelijk. Verkopen met winst is niet beloofd, en al helemaal niet binnen een paar jaar.

4. Wat verdien ik als ik ga beleggen?

Over de opbrengsten valt weinig te zeggen. Hoe risicovoller de belegging, hoe hoger het rendement. Als je heel veel rente wilt behalen, moet je meer inzetten en neem je automatisch meer risico. Dit betekent ook dat je op termijn meer kunt verliezen. De winst die je maakt, hangt ook af van het geduld dat je hebt. Op lange termijn wordt gesproken van vier tot acht procent winst. Dit is wel afhankelijk van de periode waarover je belegt en de manier waarop je je geld spreidt.

5. Wanneer moet ik mijn aandelen verkopen?

Veel beleggers proberen een tijdstip te plakken op het verkopen van aandelen. Hierdoor worden veel aandelen verkocht op het verkeerde moment en om de verkeerde reden. Wanneer de beurskoers daalt, is dat geen reden om je aandelen te verkopen. Het is veel beter om te kijken naar het bedrijf zelf. Als het bedrijf waarin je aandelen hebt bijvoorbeeld haar belangrijke positie kwijtraakt of geen winst meer maakt, is het een goed moment om je de aandelen verkopen.

Ook wanneer je aandeel heel veel geld waard is, zou je het kunnen verkopen. Toch is dit niet de hoofdreden. Beleggen gaat op lange termijn en kent vaak ups en downs. Toch, bij heel veel winst, kan overwogen worden om de aandelen te verkopen.

Als laatste kan je de aandelen verkopen wanneer je geld nodig hebt. Hoewel beleggen draait om een investering voor de lange termijn, kan het toch voor komen dat je op korte termijn geld nodig hebt uit je aandelenportefeuille. In dat geval is het aan te raden om (een deel van) je aandelen te verkopen.

6. Wanneer kan ik beter niet beleggen?

Het is verstandiger om niet te gaan beleggen als je het geld niet kan missen. Bijvoorbeeld als je op korte termijn geld nodig hebt voor een bepaald doel. Ook als je op zoek bent naar garanties, of als je heel zenuwachtig wordt van waardeveringen rondom je geld, is het beter om niet te investeren in aandelen, cryptocurrency of obligaties.