Geld Investeren: Gids voor 2021

Door: Gerard de Boer (laatste update op: 2 mei 2022)

Het is altijd handig om je geld ergens in te investeren. Hierdoor kun je een mooie buffer opbouwen voor wanneer je later iets nodig hebt, kun je sneller sparen om je droomaankoop doen of je gebruikt het bijvoorbeeld om je kinderen later voor te kunnen laten studeren. Op welke manier kun je het beste geld investeren? Hieronder lichten we een aantal manieren uit, waardoor jij voor jezelf kunt bepalen welke manier van geld investeren het beste bij jou past.

Geld investeren in Mei 2022 (onze keuze)

Altijd al willen deelnemen aan een beursgang tegen de oorspronkelijke prijs? Freedom24 maakt het nu mogelijk om deel te nemen aan een IPO met een laag instaptarief. Binnen enkele minuten open je snel en gemakkelijk een rekening bij Freedom24.

In mei 2022 lichten we je graag de optie toe om te beleggen in Aandelen met de Pre-market prijs. Voor klanten van Freedom24 is het namelijk mogelijk om IPO-aandelen te kopen tegen de initiele prijs, voorafgaand aan een beursgang. Hiermee kan men geld verdienen door aandelen te verkopen. De gemiddelde prijsstijging van de aandelen van nieuwe bedrijven die door Freedom worden verstrekt, bedroegen in het verleden 58%. In Europa biedt alleen Freedom de mogelijkheid om aandelen voor een beursgang te kopen. De minimuminleg bedraagt slechts 2000 dollar.

Disclaimer: Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten brengen altijd het risico van kapitaalverlies met zich mee. Investeringen in IPO kunnen aanvullende beperkingen met zich meebrengen. De prognose of prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige resultaten.


Optie 1: Investeren in aandelen

Een klassiek voorbeeld van geld investeren is natuurlijk de aandelenbeurs opgaan. Je koopt voor een bepaald bedrag een stukje eigendom van een bedrijf en verkoopt dit weer voor meer geld dan waarvoor je het hebt gekocht. Doe dit een aantal keer op het juiste moment, en je kunt er lekker aan verdienen, zonder er echt voor te hoeven werken.

etoro logo

Een groot deel van de beleggers kiest ervoor om te beleggen bij eToro, omdat ze hier 0% commissiekosten betalen.

Your capital is at risk. Other fees apply. 

Hoe werkt investeren in aandelen?

Hoe werkt investeren in aandelen (informatie over aandelen kopen)? Je kijkt rond op de aandelenbeurs en koopt beschikbare aandelen op van aandeelhouders die hun aandelen ter beschikking stellen. Dit wordt ook wel beleggen genoemd. Deze aandelen zijn van een bedrijf dat op de beurs staat. Dit kunnen grote bedrijven zijn, zoals Shell en Ahold (Albert Heijn), maar ook midden- tot kleinbedrijven op een andere beurs. Het is belangrijk dat je kiest voor de soorten bedrijven waarvan jij verwacht dat de waarde van het bedrijf de komende periode enorm omhoog schiet, waardoor jouw aandelen veel meer waard worden.

(Online) brokers

Het handelen in aandelen doe je via een broker. Dit is een speciaal kantoor dat de aandelen die jij wilt voor je opkoopt en weer verkoopt onder jouw toestemming. Dit is handiger dan als individu zelf de aandelenbeurs opgaan en je geld linea recta inleggen. Tegenwoordig zijn de meeste brokers online en kun je investeren vanaf de website. Bekende voorbeelden van online brokers zijn DEGIRO. eToro, Plus500 en Bux X.

Er zit een verschil tussen de verschillende online brokers. Hierdoor is voor de ene belegger de ene broker aantrekkelijker dan voor de andere belegger. Zo zijn er genoeg mensen die graag gebruik willen maken van eToro, omdat deze geen transactiekosten rekent. Voor andere beleggers is het dan wel een nadeel dat ze bij eToro een minimale inzet van 50 dollar vragen. Het is wel belangrijk dat je bij een officiële broker gaat investeren. Mocht je bij een louche kantoor gaan zitten, dan kan het bedrijf malafide zijn en er met je geld vandoor gaan. En aangezien het hier om veel geld gaat en je belegt om meer geld te krijgen is dat wel het laatste waar je op zit te wachten.

aandelen investering

1. Rendement

4 – 20% per jaar, afhankelijk van je risicoprofiel.

2. Benodigde investering

Vanaf 1 euro. Open hier gratis een account om te beginnen met beleggen.

3. Voor- en nadelen

 • Kans op enorme rendement op je belegde geld.
 • Je kunt in- en uitstappen wanneer je maar wilt.
 • Voor veel mensen is het ook een leuke bezigheid.

 • Beleggen in aandelen is nooit zonder risico. Je kunt er altijd geld mee verliezen.
 • Beleggen in aandelen kost tijd. Het is verstandig om je goed in te lezen over een aandeel.


Optie 2: Investeren in vastgoed

Veel manieren van investeren zijn op het gebied van geld inleggen in een vast product, die een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Vastgoed is hierin het schoolvoorbeeld. Hierin verdien je geld met een huis of ander pand. Dit is een vrij eenvoudige manier van investeren, omdat je zelf niet zoveel hoeft te doen en toch de waarde ziet groeien.

8,1% rendement per jaar wordt er gerealiseerd bij SynVest. Er is geen hoge investering nodig en ze hebben al verschillende awards gewonnen voor beste aanbieder van vastgoed-beleggingen

Hoe werkt investeren in vastgoed?

Binnen investeren in vastgoed zijn er een aantal voorbeelden. Een van de bekendste vormen hiervan is een pand verhuren. Je stelt je huis of pand dan open voor mensen die er willen wonen, werken of hun hobby kunnen uitoefenen. In ruil hiervoor betalen de mensen die jouw pand in gebruik nemen huur, omdat jij ze een plek hebt aangeboden. Omdat je van tevoren een bepaald bedrag per maand afspreekt, verdien je na een tijdje steeds meer aan je pand en heb je hier meer geld aan verdiend dan dat je ervoor hebt moeten betalen. Zeker als je huurder jarenlang blijft en netjes iedere maand betaalt.

> Vraag gratis informatiebrochure aan

De andere bekende manier is dat het pand zelf meer waard wordt. Dit kan bijvoorbeeld omdat je een monumentaal pand hebt, dat meer historische waarde krijgt. Hierdoor hoef je er alleen voor te zorgen dat het pand schoon blijft, en je waarde stijgt ieder jaar weer. Mocht je het pand dan na een tijdje willen verkopen, dan kun je dit meestal doen voor het dubbele (of meer) dan waarvoor je het gekocht hebt.

Investeren in vastgoed klinkt vrij eenvoudig, en dat is het ook, zolang je weet wat je aan het doen bent. Wanneer je van huurbaas of restaurateur zijn niet je beroep hebt gemaakt is het verstandig te kiezen voor een expert die je kan helpen met de investering. SynVest is hierin een goed voorbeeld, vooral aangezien dit bedrijf in beide van de bovenstaande investeringen verstand heeft en je dus op de juiste manier kan helpen.

in vastgoed beleggen

1. Rendement

8%+ per jaar

2. Benodigde investering

Voor het kopen van vastgoed heb je een hoge investering nodig. Bij veel partijen kun je echter al terecht vanaf 100 euro.

3. Voor- en nadelen

 • Beleggen in vastgoed is één van de minst risicovolle beleggingen die je kunt doen. Bekijk de AFM veel gestelde vragen over beleggen in vastgoed.
 • Investeringen in vastgoed zijn niet inflatiegevoelig.
 • Vastgoed heeft verschillende fiscale voordelen.
 • Je investeert in iets tastbaars.

 • Leegstand van een woning (komt weinig voor i.v.m. woningtekort in Nederland) of bedrijfspand.
 • Bij het zelf kopen van vastgoed is er een hoge eigen investering vereist. Echter is het ook mogelijk om te investeren bij een SynVest.

Optie 3: Consumentenlening

Een andere manier om geld te investeren is door de aanvraag van een consumentenlening. Hierin leen je geld bij de bank om tijdelijk over meer geld te beschikken en dus op korte termijn iets te kunnen betalen wat je anders niet kon. Dit is aan de kant van de consument geen investering voor op de lange termijn, maar wanneer je even meer geld nodig hebt.

Mintos heeft al zo’n 4 miljard euro geïnvesteerd in leningen is niet voor niets één van de bekendste platforms. Met meer dan 10% rendement is een investering bij Mintos erg lucratief.

Waar het wel een investering is voor op de lange termijn is als jij degene bent die de lening uitgeeft. Vroeger was het uitgeven van consumentenleningen iets dat alleen je bank deed, maar tegenwoordig kan ieder kredietbureau dit soort leningen uitgeven. Als jij dus een groot geldbedrag achter de hand hebt en weet hoe je leningen aan de man moet brengen, kun je hier nodig aardig wat mee verdienen.

Geld verdienen met consumentenleningen

Het klinkt misschien gek om geld te verdienen door jouw geld aan iemand anders te geven, maar eigenlijk is het heel logisch. Dit komt namelijk omdat je bij een lening altijd rente aan de debiteur (degene die geld leent) vraagt. Dit is een percentage over het bedrag dat je vraagt aan de consument in ruil voor de dienstverlening die je aanbiedt. Jullie bepalen samen hoeveel geld de debiteur wil lenen en in welke periode dit terugbetaald moet worden. Vervolgens bepaal je de rente en dit wordt dan je winst.

Stel: iemand sluit een lening bij je af voor 5000 euro. Jullie spreken af dat dit in 3 jaar terugbetaald moet worden tegen 4 procent rente. Je verdient dan alleen al aan deze lening 5000 * 4% = 200 euro. En dat terwijl je er niets voor hoeft te doen en je zoveel mogelijk leningen tegelijk kunt afsluiten.

Bij investeren met consumentenleningen is het natuurlijk belangrijk dat je debiteur maandelijks blijft betalen. Doet deze dit niet, dan moet je actie ondernemen. Dit is meestal door eerst een aanmaningsbrief te sturen ter herinnering van de openstaande lening, anders kun je de hulp van een incassobureau inschakelen. Daarbij is het voordeel dat de kosten van het incassobureau worden verhaald op de debiteur, dus jij hoeft er niets aan te betalen.

investering consument

1. Rendement

3 – 15% per jaar

2. Benodigde investering

v.a. 10 euro

3. Voor- en nadelen

 • Minder risicovol, doordat er geld uit wordt geleend aan veel verschillende mensen. Je kunt dus zelf je risicospreiding bepalen.
 • Je kunt al meedoen met een zeer laag instaptarief (v.a. 10 euro).
 • Hoger rendement dan spaargeld.

 • Kans is aanwezig dat de debiteur niet kan terug betalen.

Optie 4: Grondstoffen

Geld investeren in grondstoffen is al zo oud als de weg naar Rome. De waarde van veel grondstoffen, zoals olie, goud en zilver, gaat veel van boven naar beneden naar weer naar boven. Daarbij komt dat de grondstoffen blijven bestaan en veelal gebruikt blijven worden, waardoor je weet dat je altijd ergens op terug kunt vallen.

plus500logo

Bij Plus500 is het mogelijk om te speculeren op grondstoffen. CFD’s zijn echter complexe instrumenten en brengen een hoog risico met zich mee.

Ook bij grondstoffen kun je op twee manieren investeren. Allereerst natuurlijk door de grondstoffen letterlijk in huis te hebben. Dit kan bijvoorbeeld als je veel gouden juwelen in bezit hebt. Maar niet alle grondstoffen zijn even eenvoudig zelf te kopen. Je zal bijvoorbeeld vrijwel niemand zien wiens slaapkamer vol staat met olievaten of zakken koffiebonen. Graan misschien, als die persoon agrariër is. Daarom is de andere manier om te investeren in grondstoffen door middel van de handelsbeurs. Dit werkt op dezelfde manier als investeren in aandelen of crypto, maar dan met de letterlijke producten in plaats van een fictief iets dat de waarde van het product vertegenwoordigt. Ook bij deze beurs kun je terecht bij brokers waar je ook voor de andere producten terecht komt voor de handel.

Het voordeel van investeren in grondstoffen ten opzichte van aandelen en crypto, is dat het makkelijker te bepalen is hoe de waarde gaat stijgen of dalen. Je weet exact in wat voor product je investeert en dus ook waaraan de waarde wordt gegeven. Als je merkt dat de waarde van deze producten verandert, kun je direct ingrijpen om de juiste keuzes te maken op het gebied van de juiste investeringen. Zo kun je veel makkelijker laag inkopen en hoog verkopen.

goud - grondstoffen in investeren

1. Rendement

gemiddeld 9% per jaar

2. Benodigde investering

Minimale investering benodigd, je kunt ook zeer weinig goud kopen.

3. Voor- en nadelen

 • Goud is stabiel, in tegenstelling tot bijvoorbeeld crypto.
 • Het rendement is hoog geweest door de jaren heen.
 • Goud blijft schaars en de vraag blijft.

 • Het levert niks op als het in je bezit zit.
 • Een stijgende rente leidt over het algemeen tot een lagere goudprijs

Optie 5: Handelen in crypto

Een andere steeds populairder wordende manier van investeren in de handel in crypto. Crypto is de verzamelnaam voor digitale munteenheden, die als alternatief voor gewoon geld zijn ontwikkeld. Het bekendste voorbeeld hiervan in bitcoin, maar er zijn nog veel meer crypto, waaronder ether en litecoin.

Bitvavo is de grootste en voordeligste cryptocurrency Change van Nederland. Bitvavo hanteert een maximum van 0,25% aan handelskosten.

Hoe werkt handelen in crypto?

Investeren in crypto werkt vrijwel op dezelfde manier als beleggen in aandelen. Je koopt voor een x bedrag aan cryptomunten op en verkoopt deze dan weer wanneer de waarde van de munt is gestegen. Het grootste verschil tussen crypto en aandelen is dat je crypto ook kunt gebruiken om daadwerkelijke transacties mee te maken. Stel, je wilt een gigantische aankoop doen via een webshop. Als je dan kunt betalen met bijvoorbeeld bitcoins, dan is de kans groot dat als je dit op het juiste moment doet, dat je veel goedkoper uit kunt zijn dan wanneer je met gewoon geld betaalt. Op het moment dat je namelijk de transactie doet, bepaalt de winkel welke waarde er zit aan de bitcoins en zoveel wordt er dan van de cryptomunt gevraagd. Als na de betaling de waarde van de crypto dan opeens instort, kan het bedrijf niet bij je aankloppen dat meer moet betalen. Je maakte per slot van rekening de afspraak een tijdje terug en bent niet aansprakelijk voor de waarde van de crypto die gevraagd wordt.

Investeren in crypto werd in het begin vooral gedaan door individuele spelers, die snapten hoe de waarde van de munten konden stijgen. Nu is de wereld van de cryptohandel zo groot dat je er, zeker in het begin, goed aan doet een expert de investeringen voor je te laten doen. Ook hierbij kun je gebruikmaken van een online broker. Er zijn speciale brokers gericht op de cryptobeurs en ook steeds meer brokers voor aandelen bieden de mogelijkheid aan om te investeren in crypto. Tot slot zijn er ook op een aantal plaatsen speciale geldautomaten, waar je handmatig contant geld om kunt inleggen in crypto.

handelen in crypto

1. Rendement

Zeer volatiel

2. Benodigde investering

Minimale investering benodigd, je kunt beginnen met het aankopen van een klein aantal munten.

3. Voor- en nadelen

 • Kans op het behalen van hoge rendementen.
 • Investeren in Crypto is anoniem.

 • Het risico is veel hoger dan bij investeren in aandelen.
 • Overheid wil het aan banden leggen.
 • Transactiekosten worden steeds hoger.


Optie 6: Investeren in bedrijven

We hebben het al gehad over investeren in de aandelen van beursgenoteerde bedrijven, maar dit zijn niet de enige bedrijven waar je geld aan kunt verdienen. De bedrijven die op de beurs staan hebben zichzelf al bewezen, maar dit geldt niet voor bijvoorbeeld startups. Deze zijn pas net begonnen en moeten nog laten zien wat ze kunnen betekenen. Door op deze bedrijven in te spelen kun je ook heel makkelijk geld verdienen.

nlinvesteert

Bij NLInvesteert komen ondernemers, investeerders en financiers bij elkaar samen. Het heeft een platform gebouwd voor investeerders, waarbij het mogelijk is om mee te doen vanaf 100.000 euro.

Om goed te kunnen investeren in startende ondernemers, is het belangrijk dat je ziet wat hun potentie is. Als de starter een gat in de markt heeft gevonden en hier goed op inspeelt, dan kan het bedrijf in korte tijd succesvol worden. Alleen heeft zo beetje iedere startup het probleem niet voldoende liquide middelen in kas te hebben om de potentie waar te maken. En daar kom jij om de hoek kijken. Door jouw geld in de starter te investeren, kun je niet alleen de startup helpen tot de grote jongens te komen, maar kun je er ook nog lekker aan verdienen. Je spreekt met de startup af wat deze in een paar jaar bereikt heeft moeten hebben en wanneer die jouw investering (plus rente) terug moet betalen. Daarbij kan deze rente afhankelijk zijn van hoe financieel sterk het bedrijf staat, waardoor als deze opeens veel geld waard is, die meer rente over kan maken.

Hoe vind je een goede startup?

Er zijn een aantal platforms waar startups op te vinden zijn waar je bij kan investeren. Investormatch is een goed voorbeeld hiervan. Maar het mooie is dat je eigenlijk niet eens zoveel moeite hoeft te doen. Startups zijn namelijk altijd op zoek naar een investeerder dus als jij bekend staat als investeerder is de kans groot dat je mailbox vol staat met mogelijkheden. Dan is het simpelweg de beste eruit vissen en de starter het idee laten pitchen. Ben je overtuigd, dan investeer je. Zo niet, dan kijk je verder. Daarbij hoef jij je aan geen enkele afspraak te houden, behalve het investeren. Jij kunt dus eigenlijk languit op de bank liggen en na een tijdje krijg je je geld. Slapend rijk worden is dus mogelijk.

investeren in startups

1. Rendement

0 – 50%

2. Benodigde investering

1000 euro

3. Voor- en nadelen

 • Je doet veel kennis op en je kunt kennis delen met andere ondernemers.
 • Een investering kan zeer rendabel zijn, omdat de bedrijfswaarde mogelijk enorm groeit.

 • De kans is aanwezig dat je je volledige investering verliest. Bedrijven die een investering nodig hebben, zijn meestal nog niet winstgevend. Echter kan er ook een rendement behaald worden van vele honderden procenten.

Optie 7: Obligaties

Naast aandelen zijn er ook obligaties te verhandelen op de beurzen. Dit zijn een soort schuldbewijzen dat een bepaalde instantie jou geld verschuldigd is. Je kunt deze obligaties dan gebruiken om bij het bedrijf of de instantie aan te kloppen voor je geld.

Bij Degiro is het mogelijk om tegen lage transactiekosten obligaties te kopen. Degiro is in Nederland één van de bekendste online brokers.

De handel hierin is mogelijk doordat de obligaties niet op naam staan, net als aandelen. Crediteuren kunnen dan de obligaties verkopen op de beurs om nu al geld in hun bezit te hebben indien nodig. De waarde kan stijgen door de vraag en het aanbod van de obligaties van het bedrijf en doordat je zogeheten couponrente verdient over de obligatie. Wanneer je gaat handelen in obligaties is het vooral belangrijk dat je erop let dat je investeert in de juiste obligaties. Zo zit er minder rente op een obligatie van de overheid dan van een bedrijf in zwaar weer en hebben obligaties met een lange looptijd meer waarde dan obligaties met een korte looptijd.

investeren in obligaties

1. Rendement

0 – 10% per jaar

2. Benodigde investering

v.a. 1000 euro

3. Voor- en nadelen

 • Relatief weinig risico.
 • Doorgaans hoger rendement dan sparen.
 • Geschikt voor op de lange termijn.


Optie 8: Beleggingsfonds

Zoals je al hebt kunnen lezen zijn er veel manieren om geld te verdienen aan de hand van beleggingen op de beurzen. Wanneer je echt goed geld wil kunnen verdienen aan deze beleggingen, is het aan te raden meerdere vormen van beleggingen tegelijk te doen. Dit onder het mom van: als het op de ene beurs slechter gaat, doet de andere beurs het meestal beter. Je kunt dan voor alles individueel gaan beleggen, maar het kan beter.

Bij Brand New Day open je een gratis rekening. Je geld wordt belegd in twee fondsen. Er zijn geen verplichtingen en uitstappen gaat zeer gemakkelijk.

De beste manier om te beleggen is door te investeren bij een beleggingsfonds. Dit is een soort verzamelpunt waar verschillende vormen van beleggen tezamen komen en waar je dus voor meerdere dingen tegelijk kunt investeren. Zo kun je via een beleggingsfonds handelen in aandelen, obligaties, grondstoffen, panden en ander vastgoed en ga zo maar door.

Bij een beleggingsfonds verdien je geld door aandeelhouder te zijn. Dit klinkt misschien gek aangezien je ook in aandelen kunt handelen, maar omdat het beleggingsfonds dit voor jou doet kun je meeprofiteren in de winst. Mocht het beleggingsfonds dan geld verdienen aan de verschillende leningen of investeringen, dan krijg jij een deel van deze winst. Dit wordt ook wel dividend genoemd. En aangezien een beleggingsfonds op meerdere beurzen tegelijk actief is, is het niet de vraag of je geld verdient maar hoeveel.

beleggingsfondsen

1. Rendement

0 – 10% per jaar

2. Benodigde investering

20 euro per maand

3. Voor- en nadelen

 • Je loopt minder risico dan bij investeren in aandelen.
 • Je hoeft zelf geen keuzes te maken, deze worden gemaakt door een expert met veel ervaring.
 • Tijdsinvestering is nihil. Je hebt er vrijwel geen omkijken naar.

 • Je kunt geen invloed uitoefenen op de keuzes.
 • Er dienen kosten te worden betaald voor het beheer.
 • Rendement is vaak lager dan bij zelf beleggen.

Optie 9: Derivaten

Een derivaat is een term die je veel langs zult zien komen wanneer je investeert op de beurs, helemaal wanneer je handelt in grondstoffen. Dit komt omdat derivaten een back-up zijn. Het is een bepaalde waarde, ook wel het afgeleid product genoemd, die gegeven wordt aan een bepaalde grondstof of grondproduct. Deze waarde zorgt ervoor dat wanneer er amper tot geen aanbod is van het product, dat de aanbieder toch een bepaald bedrag kan krijgen.

etoro logo

Bij eToro kun je beleggen in alle bekende aandelen, valuta’s en grondstoffen. Beleggen in derivaten is echter risicovol. Wij attenderen je er daarom op om je allereerst goed te informeren over de risico’s met betrekking tot het handelen in derivaten.

Een goed voorbeeld hierin is de handel in groente en fruit. Wanneer het hoogseizoen is, krijgen boeren en telers een hele hoge winst. Maar wanneer het laagseizoen is begonnen en er geen groente of fruit aangeboden kan worden, krijgt de boer alsnog een bedrag. Dit bedrag is veel lager dan wanneer er veel producten worden geleverd, maar hoger dan wanneer de oogst mislukt is.

Bij financiële producten is er ook sprake van derivaten. Zo kun je derivaat ontvangen op aandelen, grondstoffen en valuta (munteenheden). Hieronder vallen een aantal verschillende vormen van derivaten:

– Beleggen in de toekomst. Dit kan door onder andere CFD’s, waarin je met een lagere inzet meer kunt inleggen en dus ook meer kunt verdienen.

Opties: opties geven om plannen in de toekomst op te kunnen kopen.

– Swaps. Hierin ruilen verschillende partijen cash flows met elkaar.

Derivaten zijn met name handig als je wilt investeren in producten waarvan de waarde flink kan schommelen. Denk bijvoorbeeld aan de handel bij aandelen voor vliegtuigbedrijven binnen en buiten de vakantieperiode of zoals het bovengenoemde voorbeeld van de fruitteler. Ook bij crypto kan handelen in derivaten erg aantrekkelijk zijn.

handel derivaat

1. Rendement

Afhankelijk van je strategie

2. Benodigde investering

Je kunt met een klein bedrag beginnen

3. Voor- en nadelen

 • Je kunt geld verdienen bij een dalende koers.

 • Koersschommelingen zijn zeer extreem.
 • Winst maken kan alleen door zeer actief te beleggen en op tijd te verkopen.
 • Lees meer over de gevaren van derivaten.

Optie 10: Whisky

Handelen in een glas sterke drank? Hoe kan dat nu? Nou, om te beginnen is het belangrijk dat je dit doet met een fles die je nog niet hebt aangebroken, dus laat de halflege fles Jack Daniel’s van afgelopen verjaardagsfeestje maar in de kast staan voor het weekend. Wel kun je als je de juiste fles whisky in huis hebt hier toch aardig wat mee verdienen.

scotch whisky

De vraag naar Whisky groeit enorm en de Scotch Whisky International is een Whisky-fonds, met een rendement van ongeveer 6.6%. Inmiddels is er al bijna 100 miljoen euro belegd bij Scotch Whisky International.

Om te investeren en geld te verdienen in whisky is een oog voor detail en een goede smaak belangrijk. Hier bedoelen we niet mee dat je de drank ook eerst moet proeven. Het handelen in whisky gaat namelijk door middel van oude, speciale flessen whisky, die nog ongebruikt klaarstaan om van eigenaar te wisselen. Je kunt goed geld verdienen wanneer je een zeer zeldzame en waardevolle whisky in handen hebt, die er ook nog eens prachtig uitziet. Hiervoor is wel een beetje kennis van het vak voor nodig en je moet wel eerst tijd en geld investeren om de juiste flessen in je bezit te krijgen, want helaas werkt deze manier niet met de flessen die je in de slijter bij jou om de hoek kunt kopen. Tenzij je misschien een hele speciale drankspecialist in de buurt hebt.

whisky investering

1. Rendement

0 – 25% per jaar

2. Benodigde investering

500 euro

3. Voor- en nadelen

 • Voor veel mensen is het een leuke investering, omdat ze fan zijn van whisky.
 • Investeren in Whisky kan zeer lucratief zijn. Het kan enorme rendementen opleveren, door de juiste flessen whisky in te kopen.

 • Heeft veel tijd nodig. Je moet een geduldige belegger zijn.
 • Beschadiging aan whisky is een groot probleem. Als whisky niet goed wordt bewaard, kan het verdampen.

Overige Opties

Tot slot zijn er ook nog een heleboel andere investeringsmogelijkheden waar je misschien nog niet aan had gedacht. Dit kan komen omdat deze methodes vrij nieuw zijn, iets meer aandacht vereisen of, zoals het geval is bij het investeren in whisky, vrij bijzonder zijn. We lichten hieronder een aantal manieren voor je uit.

11. Investeren in mensen

Dit klinkt misschien een beetje raar, aangezien het geld verdienen aan mensen klinkt alsof je de slavernij probeert terug te brengen, de mensenhandel ingaat of iets anders in de onderwereld van plan bent, maar hier hoef je je hier geen zorgen voor te maken. Het is namelijk veel humaner dan het in het begin zou kunnen lijken.

Met het investeren in mensen hebben we het namelijk over het geld bieden aan bekende personen die jou naar een hoger niveau helpen. Dit wordt bijvoorbeeld veel gedaan door bedrijven onder het mom van sponsoring. Je geeft een bepaald bekend persoon een som geld en deze loopt rond in jouw logo en raadt andere mensen aan jouw product te kopen of gebruik te maken van jouw dienstverlening. Dit zie je nu vooral veel gebeuren bij sporters, acteurs en presentatoren en een nieuwe markt op dit gebied: vloggers en influencers. Dit zijn (vooral jonge) mannen en vrouwen die video’s van hunzelf delen op social media en bekeken worden door massa’s fans oftewel hun volgers. Vloggers en influencers staan open om ook jouw product aan te prijzen en kunnen daarom, direct of indirect, zorgen voor meer publiciteit en meer omzet.

Maar ook wanneer je geen eigen onderneming hebt kun je deze manier van geld investeren gebruiken om meer geld te verdienen. Dit kan door bijvoorbeeld een bepaald persoon te volgen en te kijken hoe die zijn of haar geld verdiend. Je kunt dan kijken of je door in die persoon te investeren hetzelfde kunt bereiken. Dit is vergelijkbaar met het investeren in een startup, maar nu hoeft de persoon niet per se goed te zijn in het vullen van een bepaald gat in markt of zelfs niet eens een eigen onderneming te hebben.

12. Kopiëren wat anderen doen

Beter goed gejat dan slecht bedacht zeggen ze vaak. Dit is bij investeren ook het geval. Ken jij iemand die zonder enige moeite veel geld heeft kunnen verdienen? Doe hetzelfde als wat hij of zij doet. Als het voor die persoon werkt, werkt het misschien ook wel voor jou. Een goed voorbeeld doet volgen dus maak gebruik van de kennis en ervaring die voor het oprapen ligt.

13. Beleggen in duurzaamheid

Denken aan het milieu is big business tegenwoordig. Ieder bedrijf maakt wel duidelijk dat zij om het milieu geven en laat trots zien wat zij doen om hun biologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Als zelfstandige belegger kun jij dit ook doen. Niet dat je aan iedereen hoeft te laten zien wat je doet, maar wel dat je ook iets doet.

Een goed voorbeeld van investeren in duurzaamheid is een windsharefund. Hierin koop je een aandeel in het opwekken van duurzame energie die gewonnen wordt uit windkracht. Zo kun je investeren in een windmolenpark. Je krijgt dan alle energie die je nodig hebt, en omdat de energie duurzaam is opgewekt bespaar je enorm op de kosten. Een belangrijk onderdeel van geld investeren is dat het geld dat je inlegt niet meer moet zijn dan het geld dat je eraan verdient. Daarom moet je er ook rekening mee houden dat je voldoende verdient op je investering. Een andere bekende vorm van duurzaam investeren is in het aanleggen van zonnepanelen.

14. Crowdfunding

Een andere zeer populaire manier om tegenwoordig snel en gemakkelijk geld te verdienen is door middel van crowdfunding. Dit kan op twee manieren. Aan de ene kant kun jij als investeerder investeren in een crowfundingsactie. Het mooie aan crowdfunding is dat je maar een klein bedrag hoeft in te leggen om toch een aardige winst te maken. Bij iedere crowdfunding staat namelijk wat jouw inleg als tegenwaarde krijgt, zoals een aandeel in het bedrijf, een extra uitbetaling wanneer je investering wordt uitbetaald of medezeggenschap in toekomstige acties. Dit is een zeer eenvoudige manier om je spaargeld goed rond te spelen, helemaal aangezien je niets hoeft te doen en doordat de inleg zo klein is kun je sneller over de drempel heen getrokken worden.

Aan de andere kant kun jij ook degene zijn die de crowdfunding opzet. Iedereen kan een bijdrage leveren aan een crowdfundingsactie en daardoor kan ook iedereen een actie opzetten. Daarbij komt dat je in ruil voor een donatie of investering ook andere zaken als tegenprestatie kunt geven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het geven van speciale merchandise en dat de investeerder als een van de eerste een stem uit mag brengen over bepaalde manieren van communicatie. Met crowdfunding is veel te bereiken met, als je het goed speelt, weinig ervoor te hoeven doen.

15. Timeshare

Timesharing is eigenlijk een vorm van verhuur keer zoveel. Je kunt dit vooral doen met een vakantiehuisje dat je hebt op een populaire bestemming. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Griekenland of de Canarische Eilanden. Het doel bij timesharing is dat je aan meerdere mensen de locatie ter beschikking stelt, omdat ze alleen in een bepaalde periode van het jaar je accommodatie in gebruik mogen nemen. Op basis hiervan betalen zij een bepaald huurbedrag. Omdat je het jaar in meerdere stukjes knipt, bijvoorbeeld 12 maanden of 52 weken, kun je dus ook 12 of 52 verschillende groepen mensen toelaten en hiervan geld krijgen.

Timesharing heeft wel een vrij negatieve naam gekregen met de jaren. Dit komt onder andere door de vaak agressieve manier waarop aanbieders potentiële huurders benaderen of in de tuin leiden met neppe winacties. Ook zijn timesharelocaties vaak onderdeel van de zogeheten piramideoplichting. Wij raden het dus in de meeste gevallen af gebruik te maken van deze vorm van geld investeren. Wil je geld uit vastgoed kunnen verdienen, verhuur het dan als gewoon verblijf of bijvoorbeeld als een bed & breakfast, iets wat tegenwoordig ook ontzettend populair is en met veel meer open armen wordt ontvangen. Hiervoor kun je ook ingeschreven staan bij bijvoorbeeld Airbnb, maar dan moet je wel contributie betalen.

16. Medische investeringen

Veel mensen zijn ook geneigd om te investeren in de zorg. Denk bijvoorbeeld aan investeringen voor een universitaire campus, waar veel onderzoek en training wordt gedaan om de zorg van nu en in de toekomst te kunnen verbeteren en op niveau te houden. Hier investeer je eigenlijk op dezelfde manier als bij een bedrijf, een startup of in een windmolenpark, maar dan met de extra reden dat je bijdraagt aan het leveren van betere zorg. Dit is niet per se een andere manier van investeren, maar geeft misschien wel nog meer stimulans om te investeren in plaats van alleen meer geld verdienen.

17. Handel in valuta

We hadden het al over dat je kunt beleggen in cryptomunten, maar hoe zit het met fysieke munten? Wij betalen met de euro, maar kun je ook geld verdienen door bijvoorbeeld te investeren in de dollar, de peso, de yen of misschien wel de Zuid-Afrikaanse rand? Je kunt door middel van koersverschillen handelen in de waarde van verschillende valuta. Dit wordt gedaan op de speciale valutamarkt die ook bekend staat onder de naam foreign exchange, afgekort forex.

Bij de forex kun je handelen in verschillende vormen van valuta, doorgaans wordt dit vooral gedaan met de grote valuta, ook wel majors genoemd. Dit zijn met name de valuta die in de westerse wereld worden gebruikt. De euro, de Amerikaanse en Canadese dollar, de Britse pond en de Australische dollar zijn de vijf grootste, samen met de Japanse yen en de Zwitserse frank. De beste manier om bij de forexbeurs te kunnen handelen is door veel te analyseren en strategisch te denken. Voor deze manier van beurshandel moet je dus toch wat meer moeite doen dan je misschien van de andere vormen gewend bent, maar hierdoor kun je wel sneller meer geld verdienen.

18. Investeren in het buitenland

Wie in Nederland gaat beleggen doet dit vooral op de Amsterdamse beurs AEX. Echter is dit een beperkte keuze voor wat er allemaal mogelijk is. Zo kun je voor de beste deals gaan naar het land waar je je dromen achterna gaat en een risico durft te gokken. In de Verenigde Staten zijn de aandelenbeurzen veel groter en actiever. Denk maar aan hoe dynamisch de beroemde Wall Street is. Waar we in Nederland, en eigenlijk heel Europa, de AEX hebben, heeft de VS alleen al zowel de NASDAQ als de Dow Jones. In beide aandelenbeurzen zijn ontzettend veel kansen om meer te kunnen investeren dan je hier in Nederland bent gewend en daardoor heb je ook meer kans op het krijgen van een leuke winst. Daarbij is het voordeel ook dat beide beurzen ook digitaal werken, waardoor je ook gewoon vanuit je huis in Nederland kunt beleggen in de Amerikaanse aandelen. Je hoeft dus geen reisjes te boeken om met een beetje winst er vandoor te gaan, terwijl je deze winst al hebt verspild aan je vliegtickets.

19. Investeren in jezelf

Als laatste suggestie kunnen we het hebben over het investeren in jezelf. Dit klinkt nu misschien alsof je bij een yogastudio met een matje op de grond aan een zelfhulpprogramma meedoet, maar ook op financieel niveau is het belangrijk om in jezelf te investeren. Letterlijk.

Het eerste dat je goed op orde moet hebben wanneer je gaat investeren is dat al het geld dat je binnenkrijgt ook bij jou kan blijven. Dat wil zeggen, zorg ervoor dat je eerst volledig schuldenvrij bent, zodat alle winsten die je boekt niet automatisch naar je schuldeisers gaan. Je kunt pas echt goed gaan investeren wanneer je zelf alles op een rijtje hebt en al je geld vrij is om in te zetten voor jezelf of voor de mensen om wie je geeft. Daarom is stap één altijd, maak het jezelf gemakkelijk en leef schuldenvrij voordat je investeringen gaat doen.

Wanneer je je geen zorgen hoeft te maken over openstaande schulden, kun je kijken naar hoe je ook echt in jezelf kunt investeren. Dit kun je onder andere doen door je vaardigheden te verbeteren. De simpelste investering is dat je werk levert in ruil voor een salaris of uitbetaling. Daarom is het belangrijk dat je jezelf ontplooit tot iemand die hoger geplaatst werk kan verrichten en daardoor meer kan verdienen. Dit kun je trouwens doen voor zowel je vaste baan, als een bestaan als zzp’er of het uitvoeren van klusjes naast je echte werk. Verbeter de wereld, begin bij jezelf is niet alleen iets dat te maken heeft met het creëren van een gezelligere samenleving.

Veel gestelde vragen

Wie wil investeren loopt vaak tegen een aantal muren op. Veel mensen hebben hierdoor, zeker in het begin, dezelfde vragen waar ze antwoord op willen voordat ze kunnen gaan investeren. Heb jij vragen voordat je gaat beginnen met investeren? Dan is de kans groot dat je hieronder het antwoord vindt.

Wat is investeren?

Makkelijk gezegd is investeren geld steken in een bepaalde actie met als doel er meer geld mee te kunnen verdienen. Je betaalt een bepaald bedrag voor een gebruiksvoorwerp, onroerend goed of fictief product en probeert hiermee meer geld te verdienen dan je ervoor betaald hebt.

Hoe kan ik investeren?

Een investering doen kan op verschillende manieren. De één gaat handelen op de beurs, de ander verdient geld door het verhuren van een pand. Je kunt op vrijwel iedere manier die je maar fijn vindt geld verdienen aan een investering, als je het maar goed aanpakt.

Waar kan ik het beste investeren?

Dit is afhankelijk van de manier van investeren. Als je wilt handelen op de beurs, is het verstandig een gesprek aan te gaan met een (online) broker. Wil je in een bedrijf investeren, dan is het aanbod vaak te vinden op speciaal daarvoor ingerichte websites. Let er wel op dat je alleen geld inlegt wanneer je zeker weet dat je bent op een bonafide locatie en dat je zeker weet dat je grip hebt op je eigen geld.

Hoeveel geld kan ik door investeren verdienen?

Dit hangt af van de vorm van investeren en de huidige situatie. Zo kun je met het handelen in crypto veel geld verdienen, maar dan moet de beurs wel stijgen. Je kunt de ene week honderden euro’s verdiend hebben, maar de week erna kan de waarde volledig zijn ingezakt.

Hoelang duurt het voordat ik winst maak op mijn investering?

Ook dit is afhankelijk van de vorm van investeren en het bedrag. Zo kun je met het uitgeven van een lening pas na een paar jaar geld verdienen, maar soms ook al na een paar maanden. Investeren is vooral geld verdienen op de lange termijn, dus heb geduld.

Heb ik altijd winst bij investeringen?

Er bestaat altijd een kans dat je je investering kwijt bent. Je kunt hiervoor vaak wel een clausule opstellen dat je alsnog je inleg terugkrijgt, maar een investering staat niet altijd garant aan winst. Zeker niet als je investeert in een product dat sterk in waarde kan veranderen, zoals grondstoffen.

Wat is de beste vorm van investeren?

De beste investering houdt in dat je het meeste geld verdiend met zo min mogelijk moeite. Dit is moeilijk te bepalen, omdat een bepaald onderwerp voor de één veel makkelijker kan zijn dan de ander. Je kunt het beste kiezen voor de vorm van investeren die jou het beste ligt en ook goed te combineren is met jouw dagelijkse bezigheden.

Vanaf wanneer kan ik investeren?

In de meeste gevallen kun je bij ieder soort bedrag al gaan beleggen of investeren. Sommige aanbieders hebben wel een minimum bedrag dat je moet inzetten, maar dit is meestal een vrij laag bedrag, zoals 100 euro.