Flatex

In Nederland is Flatex sinds 2019 als broker actief in de Nederlandse effectenhandel. Het meest opmerkelijk is dat het bedrijf als enige broker in Nederland geen transactiekosten in rekening brengt.

De kosten worden ook niet op een andere manier op de klanten verhaald. Het is niet de eerste broker die dat doet, maar wel één van de grootste. Daardoor wordt de beurshandel weer een stuk goedkoper voor de particuliere belegger. Flatex werkt geheel vanuit Duitsland, maar als klant merk je daar weinig van. Het platform is geheel Nederlandstalig en de medewerkers van de helpdesk spreken uitstekend Nederlands.

Stappenplan 100 euro welkomstbonus

Stap 1: Ga naar de website van Flatex

Stap 2: Vul al je gegevens in en open een account

Stap 3: Voer minstens één transactie uit en ontvang 100€ welkomstbonus

De kosten

Waarde aandelen Kosten
€ 1.000 GRATIS
€ 5.000 GRATIS
€ 10.000 GRATIS

flatex logo

Zoals gezegd worden er bij Flatex geen transactiekosten berekend. Die gratis transactiekosten worden gecompenseerd doordat het bedrijf commissies ontvangt van de aanbieders van financiële producten. Ook wordt verdiend aan de transacties op het Duitse handelsplatform Tradegate. In Nederland mag zo’n constructie niet worden gebruikt, maar in Duitsland wel. Omdat Flatex volledig vanuit Frankfurt opereert moet het bedrijf voldoen aan de Duitse wet, en daardoor kunnen deze producten ook worden aangeboden in Nederland.

Geschiedenis

Flatex is een grote broker uit Duitsland, die actief is in Duitsland en Oostenrijk. Volgens het bedrijf heeft het een kwart van de Duitse markt in handen en in Oostenrijk zelfs de helft. Flatex is onderdeel van de Duitse Fintech Group, met een geschatte waarde van 350 miljoen euro. Beleggers kunnen onder anderen handelen in aandelen, obligaties en opties. Het bijzondere is dat Flatex geen transactiekosten berekent. Het bedrijf verdient aan de commissies van de aanbieders van financiële producten. Dat is in Nederland niet toegestaan, maar in Duitsland wel. Ook wordt verdiend aan commissies van het handelsplatform waarop de transacties worden afgehandeld.

Van oorsprong een IT-bedrijf

Flatex bestaat al bijna 40 jaar. In de jaren tachtig van de vorige eeuw is het bedrijf gestart als een IT-bedrijf, dat zich gespecialiseerd heeft in oplossingen voor de financiële sector. Dat leidde er in 1990 toe dat Flatex de standaard definieerde voor online bankieren in Duitsland. De toen ontwikkelde software ligt nog steeds ten grondslag aan de systemen die gebruikt worden voor onder anderen de betalingen van de Duitse overheidspensionregeling. In de jaren daarna ontwikkelde het bedrijf een volledig digitale en modulaire bank. De moderne en schaalbare software wordt inmiddels door een zeer groot aantal andere banken gebruikt.

De brokeractiviteiten van Flatex in Duitsland gingen in 2006 van start. In slechts een hele korte tijd groeide het bedrijf uit tot één van de toonaangevende brokers in Duitsland. Vanaf 2010 is Flatex ook met veel succes actief in Oostenrijk. In 2018 konden in beide landen in totaal 12,5 miljoen transacties succesvol worden uitgevoerd en afgewikkeld. Het jaar werd afgesloten met een vermogen van 1,1 miljard euro, dat voor klanten in bewaring werd gehouden. Daarnaast was er 1 miljoen euro aan kapitaal aan rekening couranten.

Alles in eigen beheer

dashoardTen opzichte van andere banken neemt Flatex een bijzondere positie in, omdat nagenoeg alle activiteiten in eigen beheer zijn. Zo wordt er gewerkt met een eigen kernbanksysteem, dat door het bedrijf zelf wordt gerund. Daarvoor gebruikt Flatex eigen datacenters. Door investeringen met enkele miljoenen zijn die in de afgelopen jaren uitgegroeid tot de modernste in de bankenwereld. De klantenservice bestaat uitsluitend uit eigen personeel. Dat draagt bij aan de service die aan de klanten kan worden geboden. Want outsourcing gaat volgens Flatex ten koste van de toewijding die de werknemers hebben ten opzichte van het bedrijf. Daarom worden ook alle overige functie met eigen personeel uitgevoerd.

Solide partner

Het feit dat Flatex geen transactiekosten in rekening brengt zou de indruk kunnen wekken dat klanten die kosten op een andere slinkse manier zouden betalen. Maar niets duidt in die richting. Alleen al een bedrag aan €150 miljard transacties per jaar is al een garantie voor betrouwbaarheid. Bovendien staat Flatex onder toezicht van de BaFin, de Duitse waakhond op de financiële markten. Die is vergelijkbaar met de Nederlandse AFM, al is de Duitse wetgeving iets anders dan de Nederlandse. Het vermogen van klanten valt onder het Duitse depositogarantiestelsel. Dat beschermt het vermogen van rekeninghouders tot maximaal €100.000.

De mogelijkheden

Bij Flatex is het aanbod aan effecten behoorlijk uitgebreid en ook voor het verhandelen van aandelen zijn er ruim voldoende mogelijkheden. Met bijna 5.000 aandelen, 3.000 obligaties en een kleine 2.000 EFT’s is er ruim voldoende keus om financieel interessante transacties te doen. Opties ontbreken vooralsnog. Daarentegen kunnen er wel derivaten worden verhandeld in CFD’s. Om te beoordelen of je hierin mag handelen moeten wel een aantal extra vragenlijsten worden ingevuld. Dat is geen eis van Flatex, maar het gevolg van Europese richtlijnen.

De software van Flatex is simpel en effectief in het gebruik. Zonder overbodige toeters en bellen zijn de aandelen waarin je wilt handelen gemakkelijk te vinden. Ook het openen van een positie is simpel. Het platform is er puur op gericht om effectief en snel te handelen. Technische en fundamentele analysetools ontbreken. Ook zijn er nauwelijks helpfuncties of instructietools. Het is dus duidelijk dat Flatex zich richt op de gevorderde belegger, die op zoek is naar een goedkope maar solide service. Houd er wel rekening mee dat het openen van een account enige tijd kost. Dat komt doordat Flatex door middel van een videoverbinding wil verifiëren of je een bestaand persoon bent.

Nederlandse klantenservice

Jeroen Sonsma is als Nederlandse directeur volledig verantwoordelijk voor de Nederlandse tak van Flatex. Volgens hem merken klanten er niets van dat ze te maken hebben met een Duitse broker. Alle medewerkers spreken, ondanks misschien een Duits accent, goed Nederlands en de klantenservice is prima bereikbaar. Nieuwe klanten worden uitstekend ondersteund en ook als je eenmaal een account hebt is de bereidheid groot om te assisteren bij de vervolgstappen. De klantenservice is telefonisch bereikbaar vanaf acht uur in de ochtend tot acht uur ’s avonds. Je kunt ook een e-mail sturen.

Voor- en nadelen

Handelen en beleggen bij Flatex heeft onmiskenbaar een flink aantal voordelen ten opzichte van de traditionele aanbieders. Ten eerste worden er geen transactiekosten gerekend. Het bedrijf opereert onder de vleugels van een groot en solide bedrijf, met een indrukwekkende bestuurlijke ervaring en een lange bedrijfsgeschiedenis. Doordat er gewerkt wordt met een eigen bank, is je vermogen tot €100.000 verzekerd. Het bedrijf staat onder toezicht van de Duitse financiële toezichthouder. De software is effectief en voorzien van een uiterst goede accountbeveiliging. Het productaanbod is ruim en de deskundige klantenservice is Nederlandstalig.

Er zijn echter ook wel enkele nadelen. Zo is het softwareplatform, hoewel het simpel en effectief is, niet erg indrukwekkend. Er zijn maar zeer beperkte mogelijkheden om technische analyses te doen. Overschrijvingen kunnen alleen per bank worden gedaan. En bij de klantenservice ontbreekt een Live Chat. Daar staat tegenover dat de ondersteuning aan de telefoon wel op een uitstekende manier wordt geleverd. De conclusie is dat Flatex een interessant concept op de Nederlandse markt heeft gezet. Dat is vooral bedoeld voor beleggers die op zoek zijn naar een betrouwbare partij, waar ze flink kunnen besparen op de kosten.

Ervaringen van gebruikers
  • Tarieven
  • Functionaliteiten
  • Klantvriendelijkheid
  • Prijs / Kwaliteit
  • Mogelijkheden
  • Klantenservice
  • Bereikbaarheid
4.9

Samenvatting

Beoordeling van LKevi

Verzenden
User Review
3.07 (865 votes)