Top 7 Beleggingsfondsen

Laat je vermogen beleggen door echte professionals. Het verrichten van een aanvraag en / of informatiepakket is geheel vrijblijvend en kosteloos.


brandnewday

Brand New Day is een Nederlandse pensioenbank. Toch beleg je met deze beleggingsrekening niet specifiek voor je pensioen. Brand New Day biedt namelijk een product aan dat vrijblijvend is en geschikt voor elk beleggingsdoel. Met de gratis rekening kun je geld storten en investeren naar eigen inzicht, zonder bijkomende verplichtingen.

beoordeling 5 uit 5  bekijk info & reviews


centraal beheer beleggingsfonds

CentraalBeheer Fondsbeleggen is makkelijk en toegankelijk voor iedereen. Voor deze vorm van beleggen van CentraalBeheer is weinig kennis over beleggen nodig. De kosten zijn relatief laag en CentraalBeheer biedt veel keuze; je maakt een keuze uit acht fondsen van Achmea Investment Management, één van de vijf grootste vermogensbeheerders van Nederland.

Tijdelijk Gratis 65 euro Bonus (lees voorwaarden op de website van CentraalBeheer)

beoordeling 5 uit 5

bekijk info en reviews


Logo Binck Bank

Binck Fundcoach doet er alles aan om beleggen zo gemakkelijk mogelijk te maken. Ze bieden daarom een aantal voordelen bij Binck FundCoach; relatieve eenvoud, een ruime keuze en veel spreiding. Zo bouw je bij Binck met minimale moeite en lage kosten heel gebruiksvriendelijk aan je vermogen.

beoordeling 5 uit 5 (4,7 / 5)


Bij InDelta kun je eenvoudig vermogen opbouwen met veilige indexfondsen. Met één druk op de knop stel je een wereldwijd gespreide portefeuille met lage kosten samen. InDelta biedt volledige flexibiliteit; je kunt ineens of maandelijks een bedrag inleggen. Je betaalt geen aan- en verkoopkosten en belegt geheel automatisch. Een rekening open je al vanaf 1 euro. 


Logo van Robeco

Robeco is de meest ervaren fondsbelegger van Nederland, met een historie die 90 jaar teruggaat. Jij profiteert als klant van de kennis en kunde van Robeco met keuze uit meer dan 80 fondsen. Bovendien stap je laagdrempelig: begin met €50 en ontvang €25 startpremie. Bekijk alle ervaringen van Robeco op Broker24.nl.

beoordeling 5 uit 5 (4,7 / 5) Lees alle reviews


zwitserleven

ZwitserLeven is de ultieme belegger wanneer je wilt bijdragen aan duurzaamheid en klimaatdoelstellingen. De fondsen waarin je bij Zwitserleven belegt, worden namelijk aangeboden door Actiam, een Nederlandse vermogensbeheerder die volledig focust op de thema’s klimaat, water en land. Beleggen bij ZwitserLeven is simpel en overzichtelijk, doordat er drie profielen worden aangeboden.

beoordeling 5 uit 5 (4,5 / 5) Lees alle reviews


knab fondsbeleggingen

Knab Beleggen is meer dan beleggen alleen in aandelen. Deze bank vindt spreiding namelijk net zo belangrijk, omdat risico’s daardoor beperkt worden. Bij Knab investeer je in aandelen van zowel ontwikkelde als opkomende landen, vastgoed, grondstoffen en verschillende obligaties. Bij Knab kun je kiezen uit vier risicoprofielen, zodat je precies belegt in wat bij jou past.

beoordeling 3 uit 5

(3,4 / 5) Lees alle reviews


nationalenederlanden

Nationale Nederlanden zet zich met Beheerd Beleggen in voor iedereen die meer geld uit zijn of haar spaargeld wil halen, maar zelf weinig kennis heeft van beleggen of te weinig tijd heeft om het zelf te doen. Bij NN kun je al beginnen met 50 euro per maand. NN hanteert lage kosten en een hoog rendement.

beoordeling 3 uit 5

(3,1 / 5) Lees alle reviews


Wat is fondsbeleggen?

uitleg fondsbeleggen

Omdat beleggen in bijvoorbeeld aandelen of obligaties veel en grote risico’s met zich mee kan brengen, bestaat er ook een minder risicovolle manier van beleggen: fondsbeleggen. Met een beleggingsfonds investeer je niet in één bedrijf of merk, maar in honderden of zelfs duizenden verschillende bedrijven tegelijk. Door geld te steken in een beleggingsfonds, kom je zelf niet in het bezit van aandelen of andere effecten. De fondsbeheerder koopt deze met het kapitaal waar jij, en andere beleggers, geld voor hebben geïnvesteerd.

Wanneer je begint met beleggen in een beleggingsfonds, betaal je geld voor een deelnamebewijs. Dit deelnamebewijs volgt de waarde van de effectenportefeuille. Wanneer er winst wordt gemaakt binnen de bedrijven waarin het fonds belegd heeft, kan dit uitgekeerd worden in bijvoorbeeld dividend. Hoewel het risico wel degelijk lager is dan bij individuele aandelen, omdat het geen grote invloed heeft als één van de bedrijven failliet gaat, is ook bij een beleggingsfonds je kapitaal niet verzekerd. Er zitten meerdere voor- en nadelen aan fondsbeleggen en die nemen wij voor je door.

Wat maakt beleggen in fondsen anders?

Om het grootste verschil tussen fondsbeleggen en specifiek beleggen duidelijk te maken, is het belangrijk om te weten wat specifiek beleggen is. Bij specifiek beleggen kiest de belegger voor één bepaalde koers waarin wordt gehandeld. Daarom is van belang dat de belegger precies weet waar hij of zij mee bezig is en wanneer het juiste moment is om in of uit te stappen. Om zeker te zijn van de keuze voor deze koers, onderzoeken de meeste specifieke beleggers de koers uitgebreid. Dit kost veel tijd, moeite en energie. Ondanks dat er veel onderzoek aan vooraf gaat, gaat specifiek beleggen nog altijd gepaard met een relatief hoog risico.

Kleiner risico

Bij een beleggingsfonds wordt er belegd in een soort bundeling van verschillende koersen. Voorbeeld: je belegt in een fonds die bestaat uit tien verschillende koersen van verschillende bedrijven. Het kan best zijn dat na een bepaalde tijd vier van deze koersen op verlies staan, maar dat betekent voor u als investeerder niet dat u direct verliest maakt op het hele fonds. De overige zes fondsen kunnen dit verlies namelijk makkelijk rechttrekken, waardoor je een minder groot risico loopt op het verliezen van je kapitaal.
Dat beleggingsfondsen minder risico met zich meebrengen, betekent niet direct dat je er minder winst mee kan maken. Met de juiste methode kan fondsbeleggen hele mooie winsten opbrengen. Waarschijnlijk meer dan met een spaarrekening.

CFD’s

Ben je een beginnende belegger en wil je geld investeren in een fonds, dan is het aan te raden om gebruik te maken van zogenoemde Contracts for Difference. Deze CFD’s zijn hefboomproducten die het mogelijk maken om te handelen met een grote positie, zonder dat je daar de gehele waarde hoeft te financieren.
Een deel wordt namelijk al voor je betaalt door de broker, terwijl je zelf het andere deel inlegt. Hierdoor worden het lage risico van een fonds en de kans op grote winsten van de hefboom met elkaar gecombineerd. Dit maakt fondsbeleggen, zeker voor beginnende beleggers, nog aantrekkelijker.

Hoe werkt fondsbeleggen?

Wil je beginnen met beleggen in een fonds, dan is de eerste stap om te bepalen wat voor rekening je wilt openen. Je hebt ‘slechts’ keuze uit twee soorten: een effectenrekening en een beleggingsrekening. Wil je enkel en alleen beleggen in fondsen? Dan is een beleggingsrekening hoogst waarschijnlijk genoeg voor jou. Zo’n beleggingsrekening is te koop bij een fondsaanbieder. Van dit soort aanbieders zijn een tientallen, misschien wel honderden, en daarom is het zaak om te bepalen wat voor broker het beste bij jou past. Via onze vergelijker kun je de bekendste aanbieders met elkaar vergelijken. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een gebruiksvriendelijke aanbieder, of wil je juist een aanbieder die erg uitgebreid is? Zoek je een goedkope aanbieder, of juist één die makkelijk en overzichtelijk is? Deze vragen zijn belangrijk om jezelf te stellen voordat je een aanbieder kiest.

Rekening kiezen

Wil je niet alleen investeren in beleggingsfondsen, dan is er de mogelijkheid om te kiezen voor een effectenrekening. Deze is direct op de beurs te koop bij een bank of een broker. Een voordeel van een effectenrekening is de keuzevrijheid die je hebt en houdt. Wil je bijvoorbeeld later óók beleggen in aandelen? Dan hoef je niet meer zo veel te regelen. Dit betekent niet dat een effectenrekening de beste rekening is.
De transactiekosten van een effectenrekening zijn namelijk relatief hoger. In ieder geval hoger dan bij een beleggingsrekening. Zo betaal je altijd een minimumtarief per transactie en vaak ook nog een percentage van het betaalde bedrag. Voor transacties op een beleggingsrekening betaal je geen minimumtarief, maar enkel een percentage van het transactiebedrag. Wil je dus maandelijks maar een ‘klein’ bedrag gaan beleggen? Dan is een beleggingsrekening voor jou voordeliger.
Een ander voordeel van een beleggingsrekening is het feit dat je niet per se ‘hele’ beleggingsfondsen moet kopen. Het is namelijk ook mogelijk om delen, zogenoemde ‘units’, te kopen. Dat maakt het nog aantrekkelijker om met een vast bedrag per maand te beleggen.

Kanaal kiezen

Of je nou kiest voor een effectenrekening of een beleggingsrisico, je kunt met beide rekening via verschillende kanalen beleggen in beleggingsfondsen. Bijvoorbeeld telefonisch, aan de balie van een bank of via internet. Daarnaast kun je er voor kiezen om alle handelingen uit te laten voeren door een adviseur. Maar welke keuze is nou de beste?
Het merendeel van de hedendaagse beleggers kiest voor de digitale zakenwereld. Online beleggen is de afgelopen tien jaar erg snel populair geworden. Voorbeelden van beleggen via internet zijn naast snelheid en gemak ook de kosten. Banken en brokers hebben in de strijd om de klant hun tarieven fors verlaagd.

Fondsen aanschaffen

Vroeger was het enkel mogelijk om via een beleggingsrekening een fonds aan te schaffen van de aanbieder zelf. Bijvoorbeeld het huisfonds van de bank. Dat is echter veranderd in de loop der jaren. Anno 2020 bieden de meeste banken ook beleggingsfondsen van andere fondsaanbieders aan. Wil je niet je eigen fondsen aanschaffen, dan kun je er voor kiezen om een financieel adviseur in te schakelen. Deze adviseur kan je helpen een fonds te selecteren, aan te kopen en weer te verkopen. Het voordeel is dat een adviseur je financiële status en je persoonlijke voorkeuren kent en daarnaast verstand van zaken heeft. Een nadeel is wel dat er aan deze hulp-service een aardig prijskaartje hangt. Ben je bereid om deze prijs te betalen, controleer dan altijd of de adviseur een vergunning heeft van de Financiële Markten (AFM). Je kunt dat eenvoudig nagaan op www.afm.nl.

Strategie kiezen

Dan is het tijd voor je strategie. Beleggen, in welke vorm dan ook, vraagt een visie en daar dien je zelf wel degelijk over na te denken. Het is tenslotte jouw geld en het gaat over jouw toekomst. Daarom is het handig dat je je eigen doelstelling vooral helder hebt. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in een fonds die zich richt op een bepaalde regio, maar zijn er ook fondsen die beleggen in thema’s als energie, vastgoed of consumentenproducten. Kies het fonds waar jij je het beste bij voelt en die past bij jou strategie en wensen.

Fonds kiezen

Daarnaast is het belangrijk om te bepalen in welk soort fonds je wilt investeren. Er zijn over het algemeen drie ‘soorten’ fondsen waaruit je kunt kiezen; aandelenfondsen, obligatiefondsen en mixfondsen.

Aandelenfondsen

Aandelenfondsen beleggen in aandelen van beursgenoteerde bedrijven. Dit kunnen bedrijven van over de hele wereld zijn en uit iedere denkbare sector of regio. Door te investeren in een aandelenfonds, investeer je dus in principe in aandelen van duizenden bedrijven uit één sector of regio tegelijk.

Obligatiefondsen

De tegenhanger van een aandelenfonds is een obligatiefonds. Deze fondsen beleggen in obligaties van overheden, bedrijven of een mix daarvan. De risico’s bij obligatiefondsen zijn laag, omdat de kans klein is dat een overheid haar verplichtingen niet na kan komen. Toch zijn er, net als bij iedere andere vorm van beleggen, altijd risico’s in het spel. Door te investeren in obligatiefondsen investeer je dus in principe in meerdere obligaties van overheden of bedrijven.

Mixfondsen

Zoals de naam al doet vermoeden, is een mixfonds een combinatie van aandelen- en obligatiefondsen. Een belangrijk kenmerk van mixfondsen is het spreiden van risico’s, doordat er in verschillende beleggingsfondsen wordt geïnvesteerd.
Heb je een fonds gevonden waarin je wilt investeren, dan komt je geld terecht bij een fondsmanager. Vanaf dit punt ligt jouw kapitaal in de handen van de expert. Deze expert zorgt niet alleen dat jouw geld belegd wordt, maar ook dat de koersen gevolgd worden en dat er belangrijke – en hopelijk de juiste – keuzes worden gemaakt wanneer dat nodig is. Dit kan het kopen van aandelen in Bedrijf A zijn, maar ook het verkopen van aandelen in Bedrijf B. Omdat het onderhouden en beheren van een fonds veel tijd kost, betaal je als investeerder een klein bedrag. Dit wordt het beheerloon of beheerkosten genoemd. Deze kosten zijn vaak een percentage van het totale beheerde vermogen. Ook worden er kosten in rekening gebracht voor het aankopen van aandelen, de zogenoemde aankoopkosten.

Voor- en nadelen van Fondsbeleggen

VoordelenNadelen
1. Je loopt minder risico1. Minder invloed op keuzes
2. Eenvoudig en voor iedereen te begrijpen2. Kosten betalen voor beheer
3. Alle sectoren en markten beschikbaar3. Rendement relatief lager
4. Keuzes worden gemaakt door expert 
5. Weinig omkijken naar 
6. Gespecialiseerde fondsen 

Voordelen

Door te investeren in beleggingsfondsen, investeer je in een grote ‘mand’ met meerdere bedrijven tegelijk. Omdat het fonds aandelen uitdeelt die jij kunt kopen, wordt jij een kleine beetje mede-eigenaar van de hele portefeuille. Dat is het grootste voordeel van beleggingsfondsen. Je investeert in een grote en diverse portefeuille en daarmee zorg je voor een goede spreiding van het risico. Toch zitten er meerdere voordelen vast aan deze fondsen.

Eenvoudig

Niet alleen het feit dat je risico zo goed gespreid is, is een voordeel aan fondsbeleggen. Deze fondsen zijn namelijk, in het algemeen, relatief eenvoudig en gemakkelijk. Als fondsbelegger geef je als het ware alle grote en ingewikkelde werkzaamheden uit handen aan experts van het beleggingsfonds. Die houden alles wat er op de markt gebeurt in de gaten en kopen of verkopen de aandelen. Hierdoor hoef jij als (beginnend) belegger niet constant bezig te zijn met je aandelen of obligaties, terwijl er toch goed toezicht wordt gehouden op je geld.

Alle sectoren

Als individuele belegger kan het soms lastig zijn om rechtstreeks te beleggen in bepaalde sectoren of regio’s. Het is bijvoorbeeld moeilijk om direct te investeren in een opkomende markt als China, omdat goede marktinformatie en toegang tot deze markt niet eenvoudig te vinden is. Dit is echter wel mogelijk wanneer je gebruik maakt van een beleggingsfonds. Zo kun je toch profiteren van de ontwikkelingen in interessante regio’s of sectoren die normaal gesproken moeilijk toegankelijk zijn.

Nadelen

Naast de voordelen die beleggingsfondsen met zich meebrengen, zitten er vanzelfsprekend ook nadelen aan vast. Het is belangrijk om met een paar van deze nadelen rekening te houden, wanneer je op het punt staat om te beginnen met fondsbeleggen.

Minder invloed

Omdat het beleggingsfonds wordt beheerd door een expert, de fondsbeheerder, heb je geen invloed op de keuzes die er gemaakt worden. Zo kun je zelf niet bepalen welke aandelen gekocht worden, of welke er juist de deur uit gaan. Dit kan ook weer gezien worden als een voordeel, zeker wanneer je zelf geen tijd en verstand van zaken hebt en daarom kiest voor fondsbeleggen. Wanneer je kiest voor gespecialiseerde fondsen kun je nog enigszins invloed uitoefenen op je beleggingen. Deze fondsen focussen zich namelijk op een bepaalde sector of regio, of op aandelen of obligaties.

Kosten en rendement

Omdat een beleggingsfonds bestaat uit tientallen en soms wel honderden beleggingen, kan het zijn dat het succes van één aandeel naar beneden wordt gehaald door het verlies dat een ander aandeel maakt. Dit geldt natuurlijk ook andersom; de verliezen in een fonds worden gecompenseerd door beter presterende beleggingen. Naast dit rendement zijn er ook nog kosten die fondsen in rekening brengen. Deze drukken óók je rendement, omdat je een deel van je geld moet afstaan aan de fondsbeheerder en de keuzes die hij maakt. Toch: voor dit geld had je het zelf misschien niet beter gedaan.

Drie tips voor het beleggen in fondsen

Stop je jouw geld in een beleggingsfonds, dan zijn er een aantal tips die je in je achterhoofd moet houden.
1. Zoek een onafhankelijke, objectieve en goedkope aanbieder
Naast de eerder genoemde brokers zijn er ook banken die hun huisfondsen promoten. Daar behalen ze namelijk de meeste marge op. Toch ben je als fondsbelegger juist op zoek naar een onafhankelijke aanbieder, en dus is het belangrijk dat je hier goed over nadenkt de aanbieders goed vergelijkt voordat je ergens aan begint.
Een ander punt zijn de kosten. Deze lopen vaak hoog op wanneer je besluit te wisselen tussen beleggingsfondsen. We hebben het in dit geval over procenten die direct van je rendement worden afgetrokken. Niet bij elke aanbieder is dit zo. Kies daarom een aanbieder die geen kosten rekent als je van fonds A naar fonds B wilt overstappen.
2. Weet waar je in belegt
Warren Buffet is één van de rijkste beleggers ter wereld geworden door zijn eigen gouden regel: ‘als ik het niet begrijp, beleg ik er niet in’. Is er in de ICT-wereld heel veel geld te verdienen, maar heb je hier totaal geen verstand van? Dan is het niet slim om hierin te beleggen. Gaat de koers van een bepaald sportmerk maar langzaam omhoog, maar heb je hier veel werkervaring in? Dan past deze sector misschien beter bij je. Denk hier goed over na bij het bepalen van je strategie en ga op zoek naar een fonds die bij jou kennis van de wereld past.
3. Heb reële doelstellingen
Beleggen is niet simpel, hoewel sommige mensen daar anders over denken. Het is goed om optimistisch te zijn, maar op de beurs is het maar voor weinig mensen weggelegd om slapend rijk te worden. Wees je daar ten alle tijden van bewust. Vaak gaat het mis als je verwachtingen te hoog zijn. Rendementen van tientallen procenten per jaar zonder een hoog risico zijn niet reëel. Wil je vijf tot tien procent rendement maken, dan zijn de juiste fondsen nog steeds te vinden. Plus je zet, wanneer je kiest voor fondsbeleggen, een stap in de goede richting in het opbouwen van vermogen voor later.

Veel gestelde vragen

1. Met welk bedrag kan ik fondsbeleggen?

Bij fondsbeleggen leg je maandelijks een bedrag in waarmee belegd wordt. Veel beleggingsfondsen stellen een minimum aan deze inleg. Per beleggingsfonds is dit minimumbedrag anders; vanaf 20 euro per maand tot 1000 euro per maand. Daarom is het verstandig om een goede belegger te kiezen, die ook past bij het geld dat jij maandelijks wil inleggen.

2. Loop ik veel risico met fondsbeleggen?

Wanneer je gaat beleggen, zijn er altijd risico’s. Risicoloos beleggen bestaat namelijk niet. Toch zijn de risico’s bij fondsbeleggen veel lager dan bij bijvoorbeeld individuele aandelen of obligaties. Dit omdat het veel makkelijker is om tegenslagen op te vangen, omdat je in meerdere bedrijven geïnvesteerd hebt. Door deze brede spreiding is de kans dat je een grote smak geld verliest in één keer veel kleiner dan bij sommige andere vormen van beleggen.

3. Hoe veilig is mijn kapitaal?

Wanneer je kiest voor een bekende, betrouwbare belegger is je kapitaal eigenlijk altijd veilig. Dit is natuurlijk niet te garanderen. Zo kun je je geld verliezen door een verkeerde inzet of een verkeerde keuze van de beheerder. Toch bepaal je altijd wat je met je geld doet. Wil je jouw geld niet op het spel zetten? Begin dan niet met beleggen.

4. Pensioen en risico; gaat dit wel samen?

Vaak wordt gesuggereerd dat beleggen alleen voor oude mensen is weggelegd. Toch is dit zeker niet het geval. Beleggen is voor iedereen weggelegd die een deel van zijn of haar geld in de maand kan missen en dat geld niet op een spaarrekening wil zetten. Toch wordt beleggen wel gezien als een mooi extraatje voor later. Eén van de regels die hierin gevolgd wordt is; hoe dichter bij je pensioen je komt, hoe minder risico je moet gaan lopen.