Wisselen van broker? Let op de kosten!

Joey

Ben je ingestapt in de wereld van online beleggen, of denk je erover om bij een online broker te gaan beleggen? Dan loont het de moeite om van tevoren goed uit te zoeken wat voor jou de beste optie is. Het kan namelijk best nog wel eens voorkomen dat het overstappen van de ene naar de andere online broker je geld gaat kosten. Het zomaar wisselen tussen brokers is daarom zeker af te raden, maar met een beetje opletten kun je toch een heel eind komen.

Wanneer overstappen van broker?

Ontevredenheid over je huidige broker hoeft natuurlijk niet de enige reden te zijn om te wisselen. Het kan best zijn dat er ergens anders voordeel of een aanbieding te halen is. Dan is het fijn om te weten dat je meestal je beleggingsportefeuille kunt overzetten van de ene naar de andere broker. Wat niet zo fijn is, is dat hier soms een stevig prijskaartje aan hangt. Vergelijk het met de boetes van contractbreuk als je wisselt van energieleverancier, of telecomprovider.

Voordeel versus kosten

Een financieel voordeel kan een zeer belangrijke reden zijn om over te stappen, naast de behoefte aanaande andere mogelijkheden en een niveau van service. Maar je hoeft natuurlijk niet gelijk over te stappen: je kunt ook gaan verbreden met een extra account bij een nieuwe broker. Bevalt die beter? Dan bouw je gewoon je andere accounts geleidelijk af. Zo kun je maximaal profiteren, maar het kost wel meer geld om te beleggen, en inspanning.

Betaalt de nieuwe broker de kosten terug?

Net als bij het wisselen van telecomproviders of zorgverzekering, kun je bij sommige brokers ook verwachten dat ze je helpen bij de overstap. Ze willen je immers graag als klant verwelkomen. Een aantal brokers betaalt je daarom, onder bepaalde voorwaarden, (een deel van) de kosten terug die je maakt om over te stappen. Soms is zo’n terugbetaling gekoppeld aan een tijdelijke actie. Kijk dus goed bij je nieuwe broker wat er mogelijk is, voor je overstapt.

Hoelang duurt het overzetten van je portefeuille?

Als je overstapt van broker, wil je daar misschien snel verder met de handel in je aandelen. De ervaring leert echter, dat er enige tijd overheen gaat bij het verhuizen van je portefeuille. Je moet eerst rekening houden met het aantal dagen dat het kost om een nieuwe rekening te openen, en daarna met hoelang het duurt voor je aandelen zijn overgezet. Dat kan je, als je erg actief belegt, misschien in de weg zitten. Ook iets om mee te wegen in je beslissing dus.

Goed vergelijken vooraf

Het overstappen van broker kan je dus potentieel veel geld kosten. Dat is op zich al een goede reden om uitgebreid onderzoek te doen naar de verschillende brokers en wat ze te bieden hebben. Het hangt sterk af van je persoonlijke situatie en voorkeur waar je het beste, en voordeligste, uit bent. Probeer dat dan ook zo goed mogelijk in te schatten, dan voorkom je teleurstellingen en kan je naar hartenlust beleggen.

About Erin Carpenter

Lorem ipsum dolor sit amet suscipit taciti primis tempor sagittis euismod libero facilisi. Aptent felis blandit cursus gravida sociis eleifend lectus nullam netus feugiat. Curae sollicitudin iaculis aptent.

Plaats een reactie