Beleggen kan op veel verschillende manieren. De meest bekende en populaire vorm is toch wel het beleggen in aandelen. Ongeveer zo lang als de mensheid bestaat, bestaan aandelen ook. Voor de beginnende belegger is een aandeel een prima effect om mee te beginnen. Maar wat houdt een aandeel eigenlijk in, hoe koop je ze en wat zijn de risico’s?
TIP: Deelnemen aan een Initial Public Offering? Een IPO is de beursintroductie van een onderneming. Het is mogelijk om te beleggen in IPO’s vanaf 2000 dollar bij Freedom Finance.
Online aandelen kopen in Nederland
Vergelijk de Top-Aanbieders van Brokers in Nederland en koop je aandelen vandaag nog.
Aandelen worden verkocht door bedrijven. Dit gebeurt vaak wanneer een onderneming plannen heeft, maar geen geld heeft om deze plannen uit te voeren. Aandelen zijn niets minder dan een klein stukje van het bedrijf zelf. Koop jij deze effecten, dan wordt jij een aandeelhouder van de onderneming en ben je dus een klein beetje mede-eigenaar. Deze aandelen brengen een aantal rechten met zich mee. Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om stemrecht of het recht op dividend, wanneer hier sprake van is.
De volgende gegevens zijn van belang wanneer je begint met beleggen in aandelen.
- Aandeel: Bewijs van deelname in een bepaalde onderneming nadat er een bepaalde hoeveelheid geld is geïnvesteerd. De aandeelhouder is hierdoor een klein stukje mede-eigenaar van het bedrijf. Door deze investering krijgt de aandeelhouder rechten, bijvoorbeeld stemrecht of het recht op dividend.
- Beurskoers: De prijs waarvoor effecten, bijvoorbeeld aandelen, op de markt worden verhandeld. Deze beurskoers verandert regelmatig en bepaalt of een aandeelhouder winst of verlies maakt bij eventuele verkoop.
- Boekjaar: Een periode van twaalf maanden, waarna een bedrijf haar omzet of verlies rapporteert. Een boekjaar hoeft niet per definitie samen te vallen met een kalender- of een fiscaal jaar.
- Broker: Een broker is een financiële instelling die gespecialiseerd is in de handel in effecten, bijvoorbeeld de verkoop van aandelen. De broker onderscheidt zich van banken door de extra expertise en de doorgaans lagere tarieven. Vaak kan op een broker als Plus500 geoefend worden met nep-geld via een demoversie.
- Dividend: Een beloning voor de investering in een bedrijf. Deze beloning hoeft, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, niet altijd in geld te worden uitgekeerd. Bij stockdividend wordt de aandeelhouder bijvoorbeeld beloond met extra aandelen.
- Portefeuille: Ook wel de beleggingsportefeuille genoemd. Deze bevat alle gekochte effecten van een belegger of onderneming. Naast aandelen kunnen er ook opties of obligaties in de portefeuille zitten. Wat de inhoud is, is afhankelijk van de belegger zelf.
- Rendement: De winst die je maakt met de investering in aandelen. Bij goed en slim beleggen kan dit rendement vele malen hoger uitpakken dan bij bijvoorbeeld een spaarrekening.
- Transactiekosten: De kosten die betaald worden bij de aankoop én verkoop van effecten, bijvoorbeeld aandelen. Deze verschillen per broker en kunnen soms ver uiteen lopen.
- Volatiliteit: De mate van beweeglijkheid van de koers van een aandeel of ander effect.
Aandelen AEX
Beginnen met beleggen
Voordat je überhaupt begint met het beleggen, is het goed om je te verdiepen in de wereld van beleggen. Er zijn verschillende vormen van beleggen en iedere vorm brengt voor- en nadelen met zich mee. Zet deze voor- en nadelen tegen elkaar af en bepaal voor jezelf welke vorm van beleggen het beste bij jou past.
Kies je er voor om te beleggen in aandelen? Zorg dan dat je veel weet over het bedrijf waarin je investeert. Hierdoor verklein je het risico dat je loopt en wordt beleggen alleen maar interessanter. Besteed er tijd aan, verdiep je in deze onderneming en schat hierdoor in of de waarde van een aandeel zal gaan stijgen of dalen. Deze waarde is gebaseerd op onder meer de verwachte prestaties van de onderneming. Nieuws zoals kwartaalresultaten, jaarcijfers en waarderingen van analisten hebben grote invloed in de koers, maar helaas blijft het vaak bij gissen. Lees je daarom goed in en weet wat je doet, maar trek altijd je eigen plan en volg je eigen gevoel.
Aandelen kopen
Vroeger was het een relatief lastige zaak om aandelen te kopen of te verkopen. Om dit te doen moest je vaak fysiek naar een bank, waardoor de transactiekosten omhoog schoten. Tegenwoordig is dit anders en dus beter geregeld. Anno 2020 kan het handelen in aandelen via een broker. Dit kan vaak al binnen enkele minuten nadat je een account hebt aangemaakt. Toch komen er meer stappen kijken bij het kopen van aandelen.
Stap 1: Bereid je voor
Voordat je begint met het kopen van aandelen, is het van belang dat je kennis opdoet over aandelen. Daarnaast zijn er een aantal vragen die je jezelf moet stellen. Als belegger heb je namelijk wensen en eisen. Deze vragen zijn:
- Wat is mijn doel?
- Hoeveel risico wil ik lopen?
- Hoeveel geld wil ik investeren?
- Op welke termijn wil ik mijn doel behalen?
Geef zelf antwoord op deze vragen. Het is namelijk essentieel om hier over na te denken voordat je verder gaat met de volgende stappen.
Stap 2: Kies een broker
Zelf beleggen in aandelen doe je via een online broker. Om effecten als aandelen te kopen moet je een effectenrekening openen bij een broker. Deze rekeningen worden doorgaans gebruikt voor het beleggen op de lange termijn. Bekende brokers zijn Binck en DEGIRO. Deze online brokers zijn vaak goedkoper dan de traditionele bank, maar toch kunnen ze onderling flink in prijzen verschillen. Daarom is het verstandig om deze met elkaar te vergelijken.
Heb je een broker gevonden die aan jouw wensen en eisen voldoet, dan is het zaak om een account aan te maken. Dit kan bij de meeste brokers snel en kosteloos. Vul de gevraagde gegevens in, maar let op: veel brokers vragen om een bevestiging van je identificatie. Gebruik daarom altijd je echte naam en gegevens.
Stap 3: Bepaal de hoeveelheid
Na het aanmaken van je account is het tijd om geld te storten. De minimum hoeveelheid geld die je moet storten, verschilt per broker. Zo hanteert DEGIRO geen minimumbedrag, maar moet je bij Plus500 minimaal 100 euro storten. Vraag jezelf altijd af hoeveel je kan missen. Het geld dat je investeert in aandelen kun je namelijk niet op ieder moment terughalen. Anders dan bij een spaarrekening heb je niet constant de beschikking over je vermogen. Kies een juist bedrag, waarvan je achteraf geen spijt krijgt.
Stap 4: Kies je termijn
Omdat je tijdens beleggen altijd te maken krijgt met voor- en tegenvallers, heb je tijd nodig. Met tijd kun je eventuele tegenvallers goed maken. Hoe korter de termijn, hoe kleiner de kans is dat je belegging succesvol wordt. Heb je langer de tijd, dan kun je ook een groter deel van je geld in aandelen stoppen.
Of de door jou beoogde periode geschikt is voor het beleggen in aandelen, vind je terug in de tabel hieronder.
Termijn | Geschikt of ongeschikt? |
Minder dan 3 jaar | Heb je het geld op korte termijn weer nodig? Dan heb je eigenlijk niets op de beurs te zoeken. Op dergelijke korte termijn kan er heel erg veel gebeuren. Het is daarom niet zeker wat er met je geïnvesteerde geld gebeurt. |
Drie tot vijf jaar | Heb je langer dan drie jaar de tijd, maar wil je eigenlijk binnen vijf jaar je geld terug? Ook dan is verstandig om risicovolle, individuele aandelen te vermijden. Toch zijn er andere mogelijkheden waarop je in deze periode toch kunt beleggen. Zo bestaan er beleggingsfondsen, die meer geschikt zijn voor deze relatief korte periode. |
Langer dan vijf jaar | Heb je langer dan vijf jaar de tijd? Dan kun je de aandelenmarkt betreden. Met veel geduld en voldoende tijd kun je met aandelen namelijk veel bereiken. De aandelenmarkt brengt, historisch gezien, op lange termijn zo’n zeven tot acht procent per jaar op. |
Kortom: op korte termijn is de koers erg onzeker. Daarom is beleggen in aandelen op de korte termijn geen verstandige keuze. Op lange termijn ben je, wanneer je op het juiste moment instapt, vrijwel verzekerd van rendement.
Stap 5: Koop je aandelen
Nadat je al deze stappen gevolgd hebt, kun je beginnen met het kopen van aandelen. Kies het juiste moment om in te stappen. Je wilt de aandelen uiteindelijk zo goedkoop mogelijk inslaan en met winst verkopen. Wacht daarom met kopen tot het moment dat de prijs van het aandeel is gedaald. Is de prijs van het aandeel aan het pieken? Wacht dan met kopen, of verkoop ze wanneer je winst maakt.
Speculeren en CFD’s
Hoewel aandelen, zoals eerder genoemd, goede investeringen zijn voor de lange termijn, is het ook mogelijk om op een andere manier te beleggen in aandelen. Deze zeer actieve manier heet speculeren. Je houdt de aandelen niet voor een lange tijd vast, maar verkoopt ze al na enkele dagen, uren of zelfs minuten. Speciaal daarvoor zijn CFD’s ontwikkeld. Dit zijn effecten met een zogenoemde hefboom. Deze CFD’s volgen net als normale aandelen de ontwikkelingen op de beurs, maar dan met aanzienlijk grote koersschommelingen. Hierdoor kun je in korte tijd veel geld verdienen, maar het risico is groter. Want daalt de waarde, dan is jouw CFD in één klap veel minder waard en lijd je meer verlies dan bij een gewoon aandeel.
Waardebepaling
Of je winst maakt met het handelen in aandelen, heeft alles te maken met de waarde van het aandeel. Dit is de waarde van de beurskoers. Deze wordt bepaald door vraag en aanbod. Gaat het steeds slechter met een bedrijf en verkoopt iedereen de aandelen, dan daalt de waarde van een aandeel. Dit is, als nieuwe investeerder, het beste moment om in te stappen. Dit omdat je weinig betaalt en, mits het bedrijf niet op het punt staat om failliet te gaan, de kans groot is dat de waarde weer stijgt.
Begint het bedrijf namelijk weer te lopen en zijn de aandelen in trek, dan stijgt de beurskoers van het aandeel en wordt ook jouw aandeel meer geld waard. Een handige manier om dit te onthouden is: hoe meer winst het bedrijf maakt, hoe meer geld jouw aandeel waard is.
Geld verdienen met aandelen
Hoe verdien je geld met aandelen? Dit is de vraag die iedere belegger stelt. Winst is namelijk het belangrijkste doel van beleggen. Geld verdienen met de handel van aandelen is echter vrij simpel. Tenminste, het klinkt simpel. Verkoop je aandeel voor meer geld dan dat je hem hebt gekocht. Op deze manier maak je winst en kun je verder investeren in andere aandelen.
Toch gaat het vaak in de praktijk niet zo gemakkelijk. Vanwege de hevige schommelingen op de beurs is het bijna onmogelijk om, voor de korte termijn, de waarde van jouw aandelen in te schatten. Het kan namelijk best zijn dat je aandeel vandaag enorm daalt, terwijl er gisteren een flinke stijging plaatsvond. Daarom wordt het beleggen in aandelen vooral aangeraden voor de lange termijn. Kun je een deel van je geld missen en ben je bereid een aantal risico’s te lopen? Dan is beleggen in aandelen echt iets voor jou. Want de kans dat je in op de langere termijn winst maakt met aandelen, is veel groter dan op korte termijn.
Rekenvoorbeeld
Stel, via een broker vind je aandelen van het bloemenbedrijf LOLA. Je leest je in over het bedrijf en het blijkt dat deze onderneming al jaren winst maakt. Daarom wordt het misschien in de nabije toekomst wel overgenomen door een grote bloemenketen. Je besluit tien aandelen te kopen. Deze aandelen kosten 100 euro per stuk, dus in totaal investeer je voor 1.000 euro. Hierover betaal je transactiekosten van 1 euro per aandeel, wat neerkomt op een bedrag van 10 euro.
Na een bepaalde periode is de waarde van het aandeel, mede door de overname, gestegen naar 115 euro. Je besluit de aandelen te verkopen. Dit levert 1150 euro (115×10) op. Omdat je zowel bij de aankoop als bij de verkoop 10 euro transactiekosten moest betalen, hou je uiteindelijk 1130 euro (1150-10-10) over. Dit komt neer op een winstbedrag van 130 euro (1130-1000).
Geld verliezen
Natuurlijk is het bovenstaande een mooi voorbeeld van hoe het kan gaan in de aandelenwereld. Dit is helaas niet altijd het geval. Vaak genoeg komt het voor dat aandelen, ook op de lange termijn, minder waard worden. De aandeelhouder maakt dan verlies bij een eventuele verkoop. Daarom is het belangrijk om geen geld te investeren wat je eigenlijk niet kunt missen. Gebruik geen geld dat bedoeld is voor eventuele reparaties van auto’s, televisies of wasdrogers. Beleggen brengt risico’s met zich mee en is dus zeker niet voor iedereen weggelegd.
Waarom beleggen in aandelen?
Waarom zou je überhaupt beginnen met beleggen? Wel, de waarde van geld verandert constant. De rentes op spaarrekeningen zijn enorm laag, er is sprake van inflatie en daardoor zien mensen hun vermogen vaak eerder afnemen dan toenemen. Om je vermogen te laten groeien, ben je dus bijna genoodzaakt om risico’s te nemen. Beleggen is hier een goed voorbeeld van, omdat het rendement veel hoger kan uitpakken dan bij een normale spaarrekening.
Als beginnende belegger kom je dan al snel uit op aandelen, omdat deze snel en vrij eenvoudig te begrijpen zijn en simpel te verhandelen. Daarbij komt kijken dat het rendement van de aandelen uit de AEX, de belangrijkste Nederlandse beursindex, de laatste 25 jaar rond de zeven procent per jaar lag. Plus de stap naar een broker is snel gemaakt. Een account aanmaken kost slechts enkele minuten en daarna kun je als belegger beginnen met investeren. Toch zitten er ook risico’s aan vast, zoals bij iedere vorm van beleggen het geval is.
Risico’s beleggen in aandelen
Aandelen staan over het algemeen bekend als een risicovolle beleggingscategorie. Koersen kunnen in een korte tijd flink stijgen, maar ook snel dalen. Er zitten meerdere risico’s aan het beleggen in aandelen. Zijn de verwachtingen voor een onderneming goed, dan betaal je als belegger meer voor een aandeel en vice versa. Deze drie soorten risico’s spelen daarbij een grote en belangrijke rol.
Soort risico | Omschrijving |
Bedrijfsspecifieke risico’s | Risico’s die je loopt door factoren die enkel invloed hebben op de prestaties van één beursfonds. Denk bijvoorbeeld aan de kwaliteit van het management, de controlemechanismes en de strategie. |
Sectorspecifieke risico’s | Dit zijn risico’s die je loopt door bepaalde ontwikkelingen in één of meerdere sectoren of industrieën. Deze kunnen gevolgen hebben op bedrijven in die sector. Een voorbeeld hiervan is een stijging van de olieprijs of een daling van de rente. |
Marktrisico’s | Dit zijn risico’s die je loopt door algemene economische gebeurtenissen. Hierbij kan het gaan om veranderende renteniveaus of ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Ook politieke gebeurtenissen als oorlogen en aanslagen zijn onderdeel van de marktrisico’s. Hierdoor kan de gehele aandelenmarkt stijgen of dalen. Aandelen zijn hier namelijk erg gevoelig voor. |
Als belegger omarm je dus van tevoren allerlei onzekerheden. Gaat het slecht met een bedrijf, dan lijd je verlies. Of erger; gaat het bedrijf failliet, dan verlies je de volledige inzet. De tegenligger is dat je ook meeprofiteert als het goed gaat met een bedrijf.
Het extra risico van aandelen zit in de volatiliteit. Dit is een maatstaf die we gebruiken om de schommelingen van de koersen weergeeft, ten opzichte van het gemiddelde. Hoewel aandelen op langere termijn meer op lijken te leveren dan bijvoorbeeld obligaties, kan dat op de korte termijn heel anders zijn. Vooral het marktrisico kan hierbij een vervelende factor zijn. Koersen reageren namelijk vrij heftig op nieuwe ontwikkelingen.
Tips
Waar moet je aan denken als je gaat beleggen in aandelen? Neem deze tips mee voor, tijdens en na het kopen van aandelen.
Tip 1: Kies voor de lange termijn
Het beleggen in aandelen kan een heel winstgevende manier van beleggen zijn. Toch duurt het vaak lang voordat je er veel rendement uit haalt. Begin er daarom alleen aan als je voor langere tijd geld kunt missen. Op korte termijn zijn de schommelingen vaak hevig en hier reageren aandelen sterk op. Op de lange termijn zijn deze schommelingen minder belangrijk.
Tip 2: Blijf rustig
Wanneer je er voor kiest om te beleggen voor de lange termijn, is het niet belangrijk wat een aandeel vandaag of morgen doet. Het gaat er namelijk om dat de koers over een langere periode een stijging vertoond. Ga daarom als belegger niet stressen als een aandeel vandaag iets is gezakt. Dit heeft, op lange termijn, weinig tot geen invloed voor de waarde van je aandeel. Daarnaast is stress een heel slechte factor bij het beleggen.
Tip 3: Beleg in wat je begrijpt
Het kan heel aantrekkelijk zijn om geld te steken in een goedlopend product of merk. Toch is dit niet altijd de juiste manier van beleggen. Wanneer je weinig kennis hebt van een bepaalde markt, is het niet verstandig om hier veel geld in te investeren. Door je beperkte kennis is het moeilijk in te schatten hoe de beurskoers zich zal ontwikkelen, en dus of je winst of verlies zult maken. Voorkom dat je veel geld verliest en koop alleen aandelen van merken of bedrijven waar jij iets van weet.
Tip 4: Spreid je kansen
Het is niet verstandig om je geld te beleggen in één bedrijf of merk. Wanneer er namelijk verlies wordt gemaakt, of deze onderneming gaat failliet, ben je in één smak al je geld kwijt. Spreid daarom je geld over meerdere beleggingsobjecten, het liefst ook over verschillende branches. Hierdoor is de kans groter dat je het verlies van het ene aandeel kunt compenseren met andere, wel winstgevende aandelen.
Tip 5: Kijk niet naar het verleden
Voor beginnende beleggers kan het zeer interessant lijken om te investeren in bedrijven die in het verleden veel winst maakten. Echter, onthoudt bij het kopen van aandelen altijd: rendementen uit het verleden bieden absoluut geen garantie voor de toekomst.
Tip 6: Begin met oefenen
Ben je nog niet verzekerd van je eigen kennis en kunnen? Dan is het verstandig om eerst te oefenen met ‘nepgeld’. Sommige brokers bieden een demoversie aan, waarbij je met een bepaald bedrag kan oefenen. Bij Plus500 is het bijvoorbeeld mogelijk om 40.000 euro aan nepgeld te investeren, zodat je de aandelenmarkt iets beter leert kennen.
Tip 7: Wees reëel
Bedenk vooraf goed of je genoeg kennis en geld hebt om te gaan beleggen. Er zitten namelijk veel risico’s aan vast en het is zeker niet vanzelfsprekend om winst te maken. De kans is, bij te weinig kennis, juist groter dat je een deel van je vermogen verliest. Kom je tot de conclusie dat het beleggen in aandelen niet geschikt is voor jou? Of heb je niet genoeg geld om dure aandelen te kopen? Kijk dan eens naar een beleggingsfonds. Voor deze vorm van beleggen heb je minder geld nodig. Daarnaast krijg je hierbij hulp van een fondsbeheerder, die voor jou belangrijke keuzes maakt.
Belangrijkste vragen (FAQ)
Aandelen, ook wel effecten genoemd, zijn, kort gezegd, eigendomsbewijzen van een bedrijf. Afhankelijk van hoeveel aandelen een bedrijf uitgeeft representeert een aandeel een bepaald percentage van het eigendom van bedrijf. Deze aandelen kunnen vervolgens verkocht worden op de vrije markt. Lees verder…
Over het algemeen kan je zeggen dat de prijs van een aandeel toeneemt wanneer de bedrijfswaarde toeneemt. Deze prijs wordt ook wel de beurskoers van een bedrijf genoemd. Lees verder…
Vele factoren kunnen de beurskoers van een aandeel doen kelderen. net als bij een stijging kun je over het algemeen zeggen dat een daling van de bedrijfswaarde een daling van de beurskoers tot gevolg zal hebben. en ook net als bij een stijging zijn zowel interne als externe factoren hierop van invloed. Lees verder…
Er zijn twee manieren om geld te verdienen met aandelen. Allereerst kan een bedrijf ervoor kiezen om dividend uit te keren. Dan heb je recht op een deel van de winst van het bedrijf. De andere manier is de effecten met winst te verkopen. Dit is alleen mogelijk als de aandelen in waarde stijgen. Lees verder…