Groene beleggingen steeds populairder

Joey

Steeds vaker komen de termen duurzaam beleggen, investeren in een groenfonds en een groene beleggen voorbij. Maar wat is dit nu precies? En wat zijn de verschillen met andere beleggingen? Groen beleggen is een vorm van duurzaam beleggen. Met een groene belegging beleg je in een groenfonds. Een groenfonds neemt deel aan projecten met als doel het beschermen of verbeteren van het milieu en klimaat. Aandacht voor het klimaat wordt voor veel mensen steeds belangrijker. En hierdoor gaan er steeds meer mensen op zoek naar duurzame investeringsmogelijkheden. Een bijkomend voordeel: met een groene belegging kun je profiteren van een belastingvrijstelling.

Wat is het verschil tussen groen beleggen en duurzaam beleggen?

De termen groen beleggen en duurzaam beleggen worden nogal eens door elkaar gebruikt. Toch zijn deze begrippen niet hetzelfde. Duurzaam beleggen staat volledig in het teken van een duurzame ontwikkeling van de maatschappij. Door duurzaam te beleggen beleg je in fondsen en instanties die niet alleen investeren in milieu en klimaat, maar ook in onder andere mensenrechten, arbeidsomstandigheden en anti-corruptie. Met een groene belegging beleg je specifiek in het klimaat en milieu. Daarmee kan groen beleggen gezien worden als een onderdeel van duurzaam beleggen. Houd er rekening mee dat je met een groene belegging een lager rendement krijgt dan voor andere beleggingen. Dit komt omdat projecten die zich inzetten voor de verbetering en bescherming van het milieu tegen een lagere rente geld kunnen lenen.

Belastingvoordeel groene belegging

Het lagere rendement op groene beleggingen wordt gecompenseerd met een belastingvrijstelling. Hierdoor wordt groen beleggen gestimuleerd door de overheid; het is leuk voor je portemonnee én voor het milieu. Het belastingvoordeel geldt alleen voor een groene belegging. Met groene beleggingen ga je pas vermogensbelasting betalen als de waarde van de groene beleggingen boven het vrijstellingsbedrag uitstijgt. In 2020 geldt dit voordeel tot €59.477. Met een fiscale partner is dit het dubbele, oftewel €118.954. Deze vrijstelling voor groen belegen is aanzienlijk omhoog gegaan ten opzichte van 2019. Daarnaast kun je nog een extra heffingskorting van 0,7% verwachten over het vrijstellingsbedrag. Deze belastingvoordelen gelden niet voor duurzame beleggingen; de belastingvrijstelling is specifiek bedoeld voor groen beleggen.

Risico’s groen beleggen

Belastingvrij beleggen klinkt heel aanlokkelijk. Toch is het belangrijk om je ook bewust te zijn van de nadelen van groen en duurzaam beleggen. Net zoals andere beleggingen is groen en duurzaam beleggen niet zonder risico. Je kunt altijd te maken krijgen met koersdalingen en transactiekosten, waardoor je je geld kunt verliezen. Groene beleggingen vallen namelijk niet onder het depositogarantiestelsel van de bank. Hierdoor zijn de tegoeden van jouw groene beleggingen niet gegarandeerd. Daarnaast staan groenfondsen lang niet altijd open voor nieuwe beleggers. Dit komt omdat banken het opgehaalde kapitaal alleen kunnen investeren in goedgekeurde duurzame projecten. Het komt soms voor dat er onvoldoende groenprojecten worden aangeboden, waardoor er geen nieuwe beleggers worden toegelaten. Vrijwel iedere bank biedt wel 1 of meer duurzame fondsen aan. Je kunt er daarom ook voor kiezen om duurzaam te beleggen in plaats van groen beleggen. Het nadeel is wel dat je dan niet kunt profiteren van de belastingvoordelen.

About Erin Carpenter

Lorem ipsum dolor sit amet suscipit taciti primis tempor sagittis euismod libero facilisi. Aptent felis blandit cursus gravida sociis eleifend lectus nullam netus feugiat. Curae sollicitudin iaculis aptent.

Plaats een reactie