Crashende olieprijs zorgt voor torenhoog dividend Shell

Joey

Crashende olieprijs zorgt voor torenhoog dividend Shell

Een historische prijsdaling van 30% naar net iets meer dan $30 per vat ruwe olie vond plaats op maandag 9 maart 2020. De laatste keer dat de prijs zo laag stond was in de begin jaren negentig tijdens de Golfoorlog. De klap op de olieprijs komt bovenop de toch al zwakke beursprestatie van olieaandelen in de afgelopen jaren. Met een torenhoog dividend van Shell als resultaat.

Lees alles rondom het aandeel shell – Nieuwste update maart 2020

Er worden twee hoofdredenen onderscheiden waarvan het coronavirus en de onzekerheid die deze met zich meebrengt de grootste boosdoener is. Door het coronavirus ligt een groot deel van de Chinese industrie stil en drukt deze op de economische activiteit. China is de grootste importeur van olie en nu de import daalt, is er meer aanbod dan vraag naar olie.

Het beperken van de productie van olie is een logische vervolgstap die ook genomen werd in 2016. De OPEC sprak samen met nog tien andere landen af hoeveel olie er geproduceerd mocht worden. Rusland behoorde tot een van die tien landen maar bij de nieuwe onderhandelingen gaven de Russen geen akkoord. Het compenseren van de teruglopende vraag door middel van de productiebeperkingen is daarmee niet geslaagd. De Russen willen geen marktaandeel meer weggeven en niet meer snijden in de productie. Deze beslissing zorgde voor grote woede bij Saoedi-Arabië en het besluit om de kraan open te draaien en grote prijskortingen te geven aan Europa, een van de belangrijkste afzetmarkt van Rusland. Het winnen van marktaandeel is hierbij het doel en zolang de producten strijden om marktaandeel blijven de prijzen laag.

Torenhoog dividend van Shell

Deze crashende olieprijs kon op geen slechter moment komen voor Shell. Door de lage olieprijs zal de winstgevendheid afnemen en de druk op Shell om het dividend te verlagen stijgen. Gelijkblijvende dividenden bij sterk dalende aandelenkoersen leiden tot hoge payouts van dividendrendementen die op lange termijn niet zijn vol te houden. Shell heeft echter het dividend sinds de Tweede Wereldoorlog nooit verlaagd en dit wordt ook als een echte noodoplossing beschouwd. Het verlagen van het dividend zou het vertrouwen van de beleggers aantasten en in het verleden heeft Shell gekozen om de investeringen terug te schroeven en onderdelen van het bedrijf af te stoten om het dividend te bewaken.

Lees meer over het coronavirus en het effect hiervan.

About Erin Carpenter

Lorem ipsum dolor sit amet suscipit taciti primis tempor sagittis euismod libero facilisi. Aptent felis blandit cursus gravida sociis eleifend lectus nullam netus feugiat. Curae sollicitudin iaculis aptent.

Plaats een reactie