Wanneer zou je aandelen moeten kopen?

Het antwoord op deze vraag is vrij simpel: je moet pas aandelen kopen wanneer je de bovenstaande vraag naar volle tevredenheid kan beantwoorden. Wat hiermee slechts wordt bedoeld is dat je niet ongewapend ten strijde moet trekken op de aandelenbeurs. Verdiep je enigszins in de materie en in het vakjargon, zodat je in ieder geval begrijpt wat aandelen zijn, hoe ze zich gedragen, en hoe jij hierop moet reageren.

Geld over?
Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende vermogen hebt. Handelen op de aandelenbeurs kan namelijk best risicovol zijn afhankelijk van het type aandeel dat je kiest. Mochten er bepaalde effecten niet reageren zoals verwacht moet je wel financieel in staat zijn een dergelijke klap op te vangen, zonder dat de stroom wordt afgesloten bij je thuis. Kortom: geen geld investeren dat je niet mag verliezen.

Je kan het beste ervan uitgaan dat je sowieso je geld 5 jaar kwijt bent. de lange termijn is namelijk veel stabieler en minder risicovol dan de korte bij het handelen in aandelen. Dit komt onder anderen omdat de koersen vrij makkelijk veranderen als gevolg van ontwikkelingen in de markt, waardoor voorspellen moeilijk bemoeilijkt wordt op de korte termijn.

Passie helpt
Een laatste tip investeer vooral in branche waar je zelf ook verstand van hebt. kan misschien aantrekkelijk lijken om een grote naam als Google gewoon te kopen en als je geen idee hebt van IT-ontwikkelingen en dergelijke is dit geen verstandige keus. Het heeft de voorkeur te investeren in een markt/branche die te maken heeft met je hobby, bijvoorbeeld. Dit is belangrijk ten behoeve van de markt kaas en daarmee je capaciteit tot het voorspellen van de markt in kwestie.