Coronavirus heeft impact op beurzen

Joey

De AEX, de aandelenbeurs in Amsterdam, lijkt dinsdag te gaan openen met verlies. Ook in andere landen in Europa en daarbuiten lijken de beurzen lager te beginnen. Dit heeft naar alle waarschijnlijkheid alles te maken met het coronavirus, dat door beleggers in de gaten wordt gehouden. Omdat er vrees is voor een uitbraak van het virus, ontstond er onrust op de Aziatische beurzen.

coronavirus

De Chinese autoriteiten maakten eerder bekend dat het coronavirus overdraagbaar is van mens tot mens. Al meerdere mensen overleefden het virus niet. China treft nu maatregelen met andere landen om een eventuele uitbraak in bedwang te houden, maar het virus heeft zich al verspreid. Zo zijn er al mensen ziek geworden in Japan, Thailand en Zuid-Korea. In Genève is woensdag een spoedoverleg van de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties. Tot die tijd houden beleggers niet alleen de bedrijfsresultaten in de gaten, maar ook de ontwikkelingen rondom het virus.

Pharming en Air France-KLM

Naast het coronavirus staan de schijnwerpers in Amsterdam onder meer gericht op het bedrijf Pharming. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gaf het biotechnologiebedrijf goedkeuring voor een nieuwe fabriek, waar het medicijn Ruconest wordt gemaakt. Met het medicijn kan erfelijk angio-oedeem worden behandeld. Door de goedkeuring kan het bedrijf de productie van het middel aanzienlijk opvoeren.

Naast Pharming wordt er op de beurs ook veel gesproken over Air France-KLM, dat volgens persbureau Reuters een belang wil nemen van 49 procent in de luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines. De maatschappij is noodlijdend. Niet alleen Air France-KLM heeft interesse, want ook Japan Airlines zou azen op een belang.

Opvallende handelspatronen

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft bij toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) een melding gedaan van opvallende handelspatronen. Het gaat om het bedrijf Vivoryon Therapeutics. Het aandeel van het biotechnologiebedrijf liet een forse stijging zien, waarna het een dag later een samenwerking met het Deense Nordic Bioscience aankondigde. Volgens de VEB lijkt deze gebeurtenis op ‘handel met voorkennis’.

Resultaten buitenlandse beurzen

De beurzen in Europa sloten maandag gemengd. De AEX-index daalde 0,2 procent, tot 614,23 punten. De MidKap steeg daarentegen met 0,4 procent tot 944,36 punten. In Londen en Parijs verloren de beurzen tot 0,4 procent. In Duitsland steeg de beurs; de DAG ging met 0,2 procent omhoog. In de Verenigde Staten was de beurs gesloten. Wall Street bleef dicht vanwege Martin Luther King Day.

Ten opzichte van de dag ervoor veranderde wel het één en ander in de Verenigde Staten. Zo was de euro 1,1094 dollar waard. Een dag eerder was dat nog 1,1083 dollar. De Amerikaanse olie daalde in prijs, met 0,7 procent. De nieuwe prijs is nu 58,12 dollar. Brentolie werd precies een procent goedkoper, naar een prijs van 64,57 dollar per vat.

About Erin Carpenter

Lorem ipsum dolor sit amet suscipit taciti primis tempor sagittis euismod libero facilisi. Aptent felis blandit cursus gravida sociis eleifend lectus nullam netus feugiat. Curae sollicitudin iaculis aptent.

Plaats een reactie