Je vakantiegeld beleggen: tips voor beginners

Met de zomermaanden voor de deur krijgt menig werknemer in Nederland een aardige som aan vakantiegeld op de rekening bijgestort. Dat hoeft ook lang niet allemaal op te gaan aan een reis, dus wat doe je met het gedeelte dat je overhoudt? Als je er geen specifiek doel, zoals een grote aanschaf, voor ogen hebt, is de keus: sparen of beleggen. Is de buffer op je spaarrekening hoog genoeg, en durf je wel wat meer risico te nemen? Dan kan beleggen, bijvoorbeeld via een online broker, interessant zijn.

Geen voordelige spaaracties

vakantiegeld beleggenVroeger hadden de banken goed door dat het vakantiegeld een interessant moment was om consumenten te laten sparen. Daar stonden aantrekkelijke acties tegenover: bijvoorbeeld een geldbonus. Of wie herinnert zich nog de gratis mobiele telefoons van ING? Tegenwoordig kun je daar echter alleen een badlaken krijgen bij een storting van € 500, en bij de andere grootbanken krijg je niets. De lage spaarrente maakt het ook al niet aantrekkelijk om je geld weg te zetten bij je bank.

Wanneer sparen?

Sparen heeft twee grote voordelen tegenover beleggen. Ten eerste is het risico erg laag. Zeker door het depositogarantiestelsel in Nederland hoef je, tot € 100.000, niet bang te zijn dat je je geld kwijtraakt. Ten tweede is het erg fijn om een financiële buffer achter de hand te hebben. Daarvoor moet het spaargeld natuurlijk wel vrij opneembaar zijn. Naast deze twee voordelen kan ook een specifiek spaardoel een reden zijn om te sparen. Maar als vermogensgroei kan beleggen vele malen rendabeler uitpakken.

Wel of niet in cryptovaluta stappen?

Cryptocurrencies zoals Bitcoin zijn de laatste tijd volop in het nieuws. Het mooie van deze nieuwe vormen van geld is dat je ze kunt beschouwen als beleggingsproduct. Je kunt er dus mee speculeren: laag inkopen en hopen dat de koers flink stijgt. Dat komt omdat de koersen van de meeste cryptocurrencies erg volatiel zijn. Ze schieten in korte tijd flink op en neer. Ons advies is: informeer jezelf grondig, en houdt rekening met het hoge risico.

Pas op met derivaten

Wat voor cryptovaluta zoals Bitcoin geldt, geldt in zekere zin ook voor derivaten: bezint eer ge begint. Als je je beleggingsgeld wilt steken in ingewikkelde derivaten, verzeker je er dan van dat je precies weet hoe het product waar je in belegt, in elkaar zit. Derivaten zijn vaak lastig te begrijpen en dragen een hoog risico. Sommige analisten leggen veel schuld van de laatste financiële crisis bij de ongeremde handel in derivaten. Laat je dus goed voorlichten voor je hieraan begint.

Beleggen via een broker

Banken bieden natuurlijk ook beleggingspakketten aan, maar dankzij het internet ben je daar niet meer van afhankelijk. Het is nu gemakkelijker dan ooit om met lage instapbedragen te beginnen met beleggen. Dat doe je helemaal zelf via een online broker. Het voordeel is dat je het zo ingewikkeld kunt maken als je zelf wilt. Je kunt gaan voor weinig risico en tijdsinvesteringen, maar ook voor het beleggen als spannende hobby. Beleggen via een online broker is daarmee een goede bestemming voor je vakantiegeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *