Hoe verdien je geld met beleggen?

Laten we eerlijk zijn: beleggen en effectenhandel is natuurlijk een interessante en spannende hobby, maar de meeste beleggers willen wel graag, op termijn, geld verdienen met deze bezigheid. Door de komst van online brokers is dit al een stuk dichter binnen het bereik van iedereen, maar het is nog steeds lang niet een kwestie van slapend rijk worden. Er komen altijd een aantal dingen kijken bij geld verdienen met beleggen, of je nu heel actief bezig bent op de beurs, of juist niet. Wij zetten hier wat zaken uiteen waar je op moet letten.

Hoeveel investeer je?

Privé-huishoudens die een deel van hun vermogen hebben belegd, hebben meestal een paar duizend euro in aandelen. Door de mix van kosten en rendement is een bedrag vanaf zo’n 2.000 euro een goede start om te beginnen met beleggen, waar je profijt van hebt. Let wel op dat dit geld is dat je echt over hebt: je kunt het, in geval van nood, niet ergens anders voor gebruiken (denk aan een dure autoreparatie, bijvoorbeeld), en er is altijd het risico dat je geld kwijtraakt.

Koopkracht, rendement, inflatie

Beleggen en effectenhandel is bij voorkeur een langetermijnstrategie om je vermogen toe te laten nemen. Daarbij krijg je te maken met een jaarlijks rendement, maar ook met inflatie. Je koopkracht zal dus netto niet evenredig toenemen aan het rendement. Dus, hoewel historisch gezien de aandelenwaarde elke 10 jaar verdubbelt, vertaalt zich dat niet naar een rendement van 10% per jaar, maar naar een gemiddelde van zo’n 6,8%. Dat is echter onder ideale omstandigheden. Hoe langer (en beter) je belegt, hoe dichter je in de buurt kunt komen van dit rendement. Ervaring en een lange adem zijn hierbij de belangrijkste factoren.

Risico’s, spreiding en kosten

Op korte termijn kun je een flink rendement halen door flinke risico’s te nemen, maar de kans is dan ook aanzienlijk dat je verlies lijdt. Spreiding in een beleggingsfonds is veel zekerder, maar daar is het rendement veel lager. Bovendien maak je, als je zelf je aandelenportfolio diversifieert, ook meer beheer- en transactiekosten. Dat betekent dat je, om een hoger rendement te halen, goed moet weten waar je mee bezig bent, en wat het kost.

Kies de broker die bij je past

Kosten, informatievoorziening en risico’s zijn dingen die je mee kunt nemen in het kiezen van een online broker. Waar haal je de beste ondersteuning vandaan en de voor jou meest gunstige kosten? Hoewel de keuze voor een broker geen directe invloed hoeft te hebben op je rendement, kan de juiste keuze voor jou persoonlijk toch erg veel verschil maken. Onthoud bovendien dat je het niet alleen voor het geld hoeft te doen: beleggen kan ook erg leuk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *