Nederlandse privébelegger blijft dicht bij huis

Dankzij het internet en verschillende internetbrokers is het nu gemakkelijker dan ooit om internationaal in aandelen te handelen. Toch blijkt dat veel Nederlandse privébeleggers niet over de grens gaan: 25 miljard van de 36 miljard euro aan particuliere beleggingen zit in aandelen van bedrijven die in Nederland aan de beurs genoteerd zijn. Deze cijfers, over het tweede kwartaal van 2018, heeft De Nederlandsche Bank (DNB) bekendgemaakt in een nieuwsbericht. Professionele beleggers in Nederland beleggen over het algemeen veel internationaler dan de privébelegger.

Niet alleen direct aandelenbezit

De Nederlandse belegger heeft overigens niet alleen direct aandelen in bezit. Naast de geïnvesteerde 36 miljard aan aandelen, hebben Nederlandse huishoudens gezamenlijk ook nog zo’n 46 miljard in Nederlandse beleggingsfondsen. Toch laten deze cijfers zien dat direct beleggen onder particulieren een aantrekkelijke bezigheid is. Een mogelijke oorzaak is de lage rente op spaarrekeningen. Waarom de Nederlandse belegger sterk de voorkeur geeft aan de beurzen in eigen land, vermeldt De Nederlandsche Bank overigens niet.

Grote bedrijven populair

De marktwaarde van de aandelen van Nederlandse bedrijven heeft overigens ook een recordhoogte bereikt: Ze waren in het tweede kwartaal van 2018 ongeveer 1.148 miljard euro waard. Dit is inclusief de bedrijven die alleen een notering in het buitenland hebben, zoals Airbus. De privébelegger kiest vooral voor betrouwbare aandelen van bedrijven met een gerenommeerde staat van dienst: onder de particuliere aandelen wordt de top 5 gevormd door DSM, Aegon, Ahold Delhaize, de ING Groep en Randstad N.V.

Professionals kijken over de grens

Hoewel er niets mis is met het kiezen voor aandelen van voornamelijk Nederlandse bedrijven, laten professionele beleggers zien dat het ook goed mogelijk is om over de grenzen te kijken. Hun aandelenportfolio is dan ook veel internationaler dan dat van de gemiddelde privébelegger in Nederland. Als je gebruik maakt van een online broker, dan ligt het meer voor de hand om ook op internationale beurzen te kijken. Deze geven immers ook veel tools en begeleiding. Zo komt een aantrekkelijk, internationaal beleggingsportfolio ook binnen het bereik van niet-professionals.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *