Gratis beleggen: kan het?

Het eerste dat opvalt als je begint met online beleggen, is hoe ingewikkeld de kostenstructuur kan zijn. Nu hebben online brokers zoals DEGIRO en Binck al laten zien dat het voor consumenten veel goedkoper kan, maar kan beleggen ook gratis? Het Amerikaanse Fidelity Investments denkt van wel. Deze vermogensbeheerder, een van de grootste ter wereld, heeft onlangs twee indexfondsen gelanceerd waar beleggers geen beheervergoeding voor hoeven betalen, maar deze fondsen blijven voorlopig beperkt tot de Amerikaanse markt. Is dit het begin van een nieuwe trend, of gedoemd te mislukken?

Race naar nul: indextrackers als prijsvechters

Online beleggen vindt al langere tijd plaats via de zogenaamde indextrackers of exchange-traded funds (etf’s). Deze trackers zijn in principe een kopie van een index, zoals de AEX, waarop beleggers door de lage kosten bijna evenveel rendement behalen. Op de kosten van deze trackers vindt dan ook een race tot the bottom plaats tussen de grote spelers wereldwijd, met steeds lagere kosten bij de indextrackers van bijvoorbeeld Vanguard, Charles Schwab en BlackRock (die iShares heet). Het was dus een kwestie van tijd voordat iemand de nul zou halen, en dat is nu Fidelity Investments.

Hoe wordt er dan geld verdiend?

De financiële wereld zit vol met wijsheden als “there’s no such thing as a free lunch,” en niemand gelooft natuurlijk dat Fidelity geen verdienmodel achter deze gratis diensten heeft. Natuurlijk is het een manier om meer marktaandeel en schaalgrootte te verkrijgen, maar er is nog een manier waarop Fidelity aan deze indextrackers kan verdienen: het uitlenen van effecten. Hiervoor krijgt je fonds een onderpand (met rendement) en een vergoeding. De risico’s zijn een waardedaling in het onderpand of het niet retour krijgen van de aandelen.

Voorlopig niet voor Europa

De financiële markt in de Verenigde Staten is veel uniformer dan die in Europa. Dat betekent dat de regelgeving veelal hetzelfde is, en daardoor weinig extra kosten ontstaan. Dat is wel anders in Europa, waar de vele nationale financiële instanties zorgen voor een veelheid aan regelgeving, administratie en kosten voor aanbieders. Bovendien is de schaal waarop gehandeld kan worden in de VS groter dan in Europa. Dit maakt gratis handelen op de beurs voor Europese beleggers zeer onwaarschijnlijk.

Is het verstandig?

Los van de vraag of gratis indextrackers wel of niet naar Europa zullen komen, is er nog de kwestie of het wel verstandig is om bij een prijsvechter te beleggen. Voor een bodemprijs of zelfs geen enkele kosten kun je immers ook een minimum aan service en ondersteuning verwachten. Het lijkt dus zeker niet aantrekkelijk voor beginnende beleggers. Bovendien zijn de risico’s groter, en het is nog maar de vraag in hoeverre die op de schouders van de beleggers komen. Het oude adagium, goedkoop is duurkoop, zou ook hier wel eens van toepassing kunnen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *