Beleggen: voor jezelf en je (klein)kinderen

Beleggen voor laterBeleggen is voor de toekomst. Beginnen met beleggen kan een heel goede investering zijn voor de lange termijn en is uitermate geschikt voor iedereen die een bepaald bedrag kan missen voor een bepaalde periode. Maar doe je dat allemaal voor jezelf?

Want wat als je op het punt staat om opa of oma te worden? Of je kersverse (klein)kind is net geboren? Het voelt voor veel (groot)ouders als een plicht om geld te sparen voor hun oogappel. Toch is het met zo’n lange periode voor je misschien beter om het te investeren in aandelen, obligaties of andere beleggingsvormen.

Rendement

Door de schommelende beurskoers zitten er inderdaad risico’s aan beleggen. Meer dan wanneer je hetzelfde vermogen op een spaarrekening zet. Maar wanneer heb je het geld nou daadwerkelijk nodig? Wanneer je (klein)kinderen 18 zijn? Wanneer ze beginnen aan een studie? Of wanneer ze besluiten een eigen huis te kopen? Dan is je beleggingshorizon minstens 16 tot 25 jaar, een periode waarin een prima rendement behaald kan worden, zonder dat de schommelende beurskoersen al te veel directe gevolgen hebben.

In de laatste tientallen jaren hebben lange termijnbeleggers goede zaken gedaan. Vanaf 1950 boekten mensen die hun geld voor twintig jaar belegden in aandelen een rendement van zo’n 4 tot 15%. Bij obligaties lag dat rendement tussen 1 en 13% per jaar (Bron: OHV).

Rente

Echter, wie een brede horizon heeft, kan ook kiezen voor een spaardeposito. Hierbij zet je je geld voor langere tijd vast op een spaarrekening, zonder dat je er bij kan. De beloning hiervoor is een hogere rente dan bij een normale spaarrekening. Toch is het rendement hoogst waarschijnlijk niet zo hoog als wanneer je met dat zelfde geld, voor dezelfde periode, gaat beleggen. Dit kan namelijk een procent schelen in het eindresultaat, en soms zelfs meer. Dit is afhankelijk van het rendement dat je behaalt met beleggen.

Toch is beleggen niet voor iedereen weggelegd. Wanneer je weinig kennis hebt van de aandelenwereld, is het niet verstandig om veel geld te investeren. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je doet en dat je de juiste tips en stappen volgt. Bijvoorbeeld: beleg niet in één keer een grote som geld, maar verspreid je investeringen over een bepaalde periode.

Plus500 is een CFD-Broker

Toch liever snel geld verdienen met het handelen in aandelen? Dat kan ook, maar dit brengt wel hogere risico’s met zich mee, omdat het dan een CFD-Broker betreft. Plus500 is één van de beste brokers als het gaat om beleggen op korte termijn. Door een hefboomwerking is het mogelijk om in korte tijd veel rendement te behalen. Het nadeel hiervan is dat het door deze hefboom ook mogelijk is om in korte tijd een (groot) deel van je inleg te verliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *