Zelf je vermogen opbouwen met beleggen? Dit moet je weten

Veel Nederlanders staan bekend als zuinig, en wellicht heb ook jij van huis geleerd om geen risico’s met geld te nemen. Beleggen in aandelen wordt als zeer risicovol gezien, en dat terwijl, gezien over langere periodes, aandelen het best renderen van alle beleggingsmogelijkheden. Beleggen in aandelen kan juist een zeer slimme stap zijn, en wij Nederlanders hebben er de middelen ook voor. Beleggen voor de toekomst is een slimme investering waar je op korte en lange termijn optimaal van kunt profiteren. Lees hier meer over beleggen in aandelen voor later.

Dit is het echte risico van beleggen

Voor veel mensen zit het risico in beleggen hem in het onbekende, het onverwachte van aandelen. De kans dat aandelen gaan dalen of gaan stijgen is op korte termijn ongeveer gelijk. Waar zit nu het risico als het gaat om beleggen in aandelen? Deze risico zit hem niet in de dalingen tussentijds. Door te kiezen om deze tussentijdse schommelingen te vermijden, verkiest men vaak zekerheid boven een aangename oude dag. Hierdoor neem je juist onnodig een risico. Niets zal beter renderen dan verspreid in aandelen beleggen. Zo hoef je je niet druk te maken over je oude dag en hoe comfortabel deze zal zijn.

Periodiek beleggen: de voordelen

Het is dus zeer aantrekkelijk om te gaan beleggen in aandelen. Maar hoe pak je dit nu het beste aan? Je kunt er voor kiezen om geleidelijk in het beleggen te stappen dan direct een groot bedrag te beleggen. Begin met een klein bedrag een stort hier elke maand iets bij. Koop niet op de piek, maar bouw als het ware een ‘aandelenportemonnee’ op. Dan is natuurlijk de hamvraag: levert dit je het meest op? Je kunt er namelijk ook voor kiezen om een groot bedrag in één keer te storten.

Het geleidelijk beleggen, ook wel periodiek beleggen genoemd, heeft drie voordelen:

  1. Het is vaak makkelijker voor beleggers om periodiek te beleggen, door maandelijks een bedrag opzij te zetten.
  2. Je bent minder blootgesteld aan de schommelingen in de markt omdat je tegen diverse prijsniveaus koopt.
  3. Omdat veel beleggers die één groot bedrag storten vaak het risico op verlies niet willen lopen, zullen zij sneller geneigd zijn om hun geld voor een langere periode belegd te houden, ondanks dat een vroege, hoge belegging ze een hoog rendement kan opleveren. Dit betekent dat periodiek beleggen alsnog beter kan zijn.

Tennis en beleggen

tennis en beleggenJe kunt beleggen heel goed vergelijken met tennis. Bij deze sport is er een winnaar en een verliezer. Een winnaar wint door zijn eigen acties die hij tijdens de wedstrijd maakt, maar wint ook door de fouten van zijn tegenstander, de verliezer. Speel het spel van beleggen behoudend en slim, en houdt als het ware de bal in het spel, laat de tegenstander fouten maken. Natuurlijk zul je ook zelf wel eens een bal om de oren krijgen.

Vermogen voor de toekomst

Waarom zou je niets met je spaargeld doen? Als je er niets mee doet bederft het als het ware, vanwege het grote verschil tussen inflatie en de hoogste spaarrente. Er zit dus bijna niets anders op dan te gaan beleggen. Op deze manier kun je zelf je vermogen opbouwen voor de toekomst.

bron: Business Insider Whitepaper Vermogensopbouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *