Staatsobligaties: van zekere belegging tot kostenpost

Joey

staatsobligaties

Staatsobligaties staan vaak bekend als saaie beleggingen, maar worden wel gezien als beleggingen die relatief veilig zijn en waar je geld mee kunt verdienen. Dat is nu niet meer zo, want de rente op alle staatsobligaties is inmiddels op staatsobligaties van alle looptijden negatief. Zelfs als een belegger een staatsobligatie koopt met een looptijd van 30 jaar, dan moet hij daarvoor parkeergeld betalen. Bovendien is er nog het eventuele waardeverlies door de inflatie. Wie belegt in obligaties heeft wel de garantie dat hij zijn geld terugkrijgt. Hij heeft echter geen rendement. Beleggen in staatsobligaties lijkt dus niet verstandig.

De rente op staatsobligaties is negatief

Je moet er dus tegenwoordig geld voor over hebben om geld te lenen aan de Nederlandse of Duitse overheid Vanaf mei 2019 is de rente op staatsobligaties -0,25%. In juli 2019 bereikte de Duitse 10 jaars staatsleningen een diepterecord van -0,4%. De rentestand was nog nooit zo laag. Je moet dus betalen om geld te stallen. Sommige beurscommentatoren vinden dit logisch. Je stelt consumptie uit als je staatsobligaties koopt. Voor dat voorrecht moet je betalen.

Redenen om toch te beleggen in staatsobligaties

  • Waardestijging. Stel je koopt in juni Duitse staatsobligaties tegen een koers van 102,5%. De rente is dan -0,26%. In juli koopt de Europese Centrale Bank voor 4 miljard euro Duitse staatsobligaties De koers staat dan op 106,9%. Je hebt dan dankzij de waardestijging 4% winst gemaakt.
  • Veilige haven. In onzekere tijden zijn er beleggers die hun risico’s willen beperken. Obligaties worden dan gezien als een veilige haven, want door te beleggen in obligaties worden verliezen voorkomen.
  • Valutaspeculatie. Stel een belegger besluit om obligaties in een vreemde valuta. Bij het kopen van bijvoorbeeld Amerikaanse obligaties maakt de belegger procenten winst als de koers van de dollar stijgt. Succes is uiteraard niet gegarandeerd, de dollar kan immers ook in waarde dalen. De belegging wordt dan procenten minder waard.

About Erin Carpenter

Lorem ipsum dolor sit amet suscipit taciti primis tempor sagittis euismod libero facilisi. Aptent felis blandit cursus gravida sociis eleifend lectus nullam netus feugiat. Curae sollicitudin iaculis aptent.

Plaats een reactie